OENyR harmadik negyedévi jelentési kötelezettsége !

Október 8.: erdőkár jelentési határidő

Az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer harmadik negyedévi jelentési kötelezettségének határideje a hatályos jogszabály alapján 2012. október 8.

A cikk megosztása: Megosztás a Facebook-on

 

Tisztelt Szakirányító Kolléga!

 

Az erdészeti hatóság – eleget téve a törvényi szabályozásnak – 2012. óta működteti az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszert (OENyR), melynek alapvető célja a magyar erdőállomány egészségi állapotának regisztrálása az erdészeti szakszemélyzet által szolgáltatott információk alapján.

Köszönjük eddigi észrevételeiket, javaslataikat, valamint a szakszerű adatszolgáltatást a nyilvántartó rendszerhez!

A jelentési kötelezettségüknek eleget tevők aránya az első és a második negyedévben fokozatosan nőtt. Ennek ellenére még mindig nagy számban vannak olyan szakirányítók, akik nem teljesítették kötelezettségüket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az OENyR harmadik negyedévi jelentési kötelezettségének határideje a hatályos jogszabály alapján 2012. október 8.

A fentieken túl kérjük a szakirányító kollégákat, hogy az észlelt aranyfarú lepke hernyófészkeket (károsítás kód: 007) és gyapjaslepke petecsomókat(károsítás kód: 025) is október 8-ig jelentsék! Ennek fontossága, hogy habár nem minősülnek közvetlen kárnak, a következő évi előrejelzéshez nagyon fontos információt nyújtanak.

E két esetben a kármérték rovatban a hernyófészkek, illetve a petecsomók darabszámát is jelezni kell, a kármérték százalékos megadása mellett! A jelölés 1-2-3 számjegyekkel történik a következők szerint:

 

Gyapjaslepke petecsomó

Jelölés

Aranyfarú lepke hernyófészek
500 darab alatt / 0,1 ha

1

1 – 2 darab / faegyed
500 – 1 000 darab / 0,1 ha

2

3 – 10 darab / faegyed
1 000 darab felett / 0,1 ha

3

10 darab felett / faegyed

Amennyiben kérdés merül fel a rendszer üzemeltetése, illetve az erdővédelmi kárbejelentővel kapcsolatosan, kérjük, jelezze azerdovedelem@nebih.gov.hu címen.

A NÉBIH honlapján (www.nebih.gov.hu) továbbra is megtalálható a folyamatosan frissülő gyakran ismételt kérdések (GYIK), valamint a szintén frissített kitöltési útmutató, melyek segítséget nyújtanak a bejelentő kitöltésében.

NÉBIH, Erdészeti Igazgatóság

FATÁJ kiegészítés:

Erdővédelmi Kárbejelentő lap: Word / Pdf / és a kitöltési útmutató.