Pénzmegtakarítás és környezetvédelem a gazdasági (erdészeti?) útépítésben

Speciális gépek intelligens felhasználásának kombinációjával jelentős költségcsökkentést lehet gazdasági utak építésénél megcélozni, aminél a megfelelő szélesség és terhelhetőségi érték elérhető.

Az itt leírt eljárás a karbantartás során költséget takarít meg az útépítő anyagokban, üzemanyagot spórol, kevesebb közúti szállítást igényel és a javított utak hosszabb élettartam miatt megnő a szükséges karbantartási munkák intervalluma. Az így elkészített utakon elkerülhetőek a járművek károsodásai, amelyek az utakat használják. Ezen kívül elkerülhetők a sofőrök, traktorosok egészségügyi károsodásai, főleg a nyomóirányú terhelés csökken, ami az egyenetlen utakra főleg jellemző. Nagyobb szállítási sebességet tesz lehetővé, ami szintén jelentősebb gazdasági előnyökhöz vezet.
A padkák árokformájú kialakítása az útépítés egy ökológiai járuléka, amely lehetővé teszi a csapadékvíz elszikkasztását. Mellesleg az utak egyenletességének örülnek a gyalogosok, futók és a biciklisek is.

A korlátozottan rendelkezésre álló EU- támogatások évről évre újra kerülnek megállapításra. Ha ezeket az eszközöket ténylegesebben használnák föl, tapasztalat szerint kétszer, háromszor hosszabb útszakaszt lehetne a hordképesség ugyanolyan javítása mellett karbantartani.

PÖMA rendszer