Erdők helyett gabonatáblák

2010.10.20. – A telepítési támogatás mértéke és rendszere miatt szinte alig létesülnek új magánerdők a megyében. A gazdák inkább a gyorsabban jövedelmező mezőgazdasági termelést választják a hosszú távon megtérülő erdőtelepítés helyett
A szakember szerint sikertörténet kezdődött 2004-ben, aminek eredményeként évi 18-20 ezer hektár erdőt telepítettek hazánkban. Miként azt Szabó Vendel, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének(MEGOSZ) Mórichidán élő alelnöke elmondta: három évvel később központi intézkedések hatására – például 70 százalékkal csökkentették az egységárakat – a gazdák telepítési kedve drasztikusan alábbhagyott, a korábbiakhoz képest 10 százalékra csökkent.
– Érthető ez a reakció, hiszen a telepítési támogatás megváltozott mértéke és rendszere miatt a gazdálkodókmeggondolták, hogy belevágjanak-e ekkora volumenű beruházásba, amit ráadásul hosszú távú megtérüléssel, előre kellett finanszírozniuk. Az időközben kimagaslóan jó gabonaárak pedig arra ösztönözték őket, hogy ne váltsanak művelési ágat – mondjuk szántóról, rétről erdőre -, hiszen az addig gazdaságtalan területeken is jövedelmező lett számukra a termelés. A helyzetet jól érzékelteti, hogy a megyében jelenleg egy helyen, Fertőszentmiklóson adtak be pályázatot egy hektár erdő telepítésére – említette Szabó Vendel.
A MEGOSZ alelnöke szerint hiába lett a támogatás ismét a hat évvel ezelőtti szintnek megfelelő, egyelőre ez sem fogja erősíteni a telepítési kedvet
– A gazdák most három ütemben kapják a forrásokat. Az első, az úgynevezett kivitelezési támogatás az erdő létesítését szolgálja, ami, ha banki hitelt vesz igénybe a telepítő, nemhogy az utolsó fillérig elfogy, hanem elegendő sem lesz. A másik az utófinanszírozott ápolási támogatás, amit a harmadik és az ötödik évben kap a telepítő, holott igazából az első évben lenne rá szüksége, hogy ápolni tudja a kultúrát, ami anélkül nem megfelelően növekszik, sőt, bizonyos időjárási körülmények között kipusztulhat.
A harmadik ütem pedig az egész támogatási összeg több mint felét jelentő jövedelempótló támogatás. Nagyságrendekkel magasabb támogatás jelentene ösztönzést, illetve módosítani kellene a jelenlegi folyósítási rendszeren is, annál is inkább, mert a kisalföldi homoktájakon hosszú távon az erdőművelés jelentene megoldást -hangsúlyozta Szabó Vendel, a MEGOSZ alelnöke.

Kisalföld

GÜLCH CSABA