2011. szeptemberében startol az Egyetemi Tudástár Sopronban (ForestPress)

2011. szeptemberében startol az Egyetemi Tudástár Sopronban (ForestPress)
Image
2011. augusztus 4. – A Nyugat-Magyarországi Egyetem céljai között fontos szerepet kap tudományos eredményeik közzététele, megismertetése az érdeklődőkkel. A 2009-ben elnyert TÁMOP 4.2.3-08/1-2009-0001 azonosító számú Európai Uniós támogatás ezt a küldetést hivatott megerősíteni.
A pályázat támogatásával számos rendezvény valósult meg: különféle konferenciák, versenyek, amelyek megnyitották az Egyetem kapuit fiataloknak, idősebbeknek, szakértőknek és laikusoknak egyaránt. Tájékoztató és ismeretterjesztő kiadványokkal és a projekt önálló internetes honlapjával (http://www.nymetudas.hu) szintén a tudományos információt kívánják elérhetővé tenni.
Szeptembertől már újabb szintre léphet az Egyetem ez irányú tevékenysége. Ekkor indul ugyanis teljes erővel az Egyetemi Tudástár. Ennek célja, hogy minden rendelkezésre álló, helyben keletkezett tudást, információt összegyűjtsön, rendezetten tároljon és hozzáférhetővé tegyen egy helyen.
Az eCorvina Kft. jóvoltából már megtörtént a tudományos portálfelület kialakítása, elkészült a Tudástár adatbázisainak szoftverszintű keretrendszere, amelynek elérhetősége a következő: http://tudastar.nyme.hu
A tudományos adattáron történő regisztráció után, bárki áttekintheti a publikációs adatbázist, doktori adatbázist, oktatási segédleteket, jegyzeteket, tankönyveket, egyetemi kiadványokat, szabadalmakat, szabványokat, kutatási jelentéseket, diplomaterveket, szakdolgozatokat, TDK dolgozatokat és egyéb oktatási, kutatási célú dokumentumokat (hang, videó, előadások, stb.).A tudástár előnye, hogy a különböző részek átjárhatóak, illetve az adatok összekapcsolhatóak.
A publikációs, a doktori, a szabadalmi és a kutatási adatbázis feltöltése folyamatban van, és augusztus 31-ig fejeződik be. A projekt keretében megvalósul az MTMT-vel (Magyar Tudományos Művek Tára) történő adatcsere, s ezzel párhuzamosan megkezdődött az oktatók, kutatók és PhD hallgatók hiányzó adatainak feltöltése.
A projekt informatikai részterülete több kapcsolódási ponttal is rendelkezik az egyetem több más projektjével (TÁMOP 4.1.1, TÁMOP 4.2.1, TÁMOP 4.2.2, TÁMOP 3.2.4). Éppen ezért az érintett projektek és a kivitelező eCorvina Kft. képviselőinek részvételével széleskörű tartalmi egyeztetés történt az átláthatóság érdekében. A példaértékű együttműködés eredményeként egy olyan Tudástár van kialakulóban, amely támaszkodva az egyetem meglévő tudásbázisára, hozzáférhetővé teszi az intézmény valamennyi szellemi és gyakorlati eredményét.