Bemutatkozott az Agrár Széchenyi kártya (ForestPress)

Szeptember 1-től igényelhető az Agrár Széchenyi kártya Új időszámítás kezdődik az agrárfinanszírozásban, szeptember 1-től a bankok meghirdetik az Agrár Széchenyi Kártyát – mondta Fazekas Sándor azon a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Krisán László, a KA-VOSZ vezér-igazgatója, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára és Herczeg András az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány /AVHGA/ ügyvezető igazgatója.

A magyar mezőgazdaság presztízse az elmúlt évtizedekben drasztikus csökkent, ezért 2010-ben a kormány deklarálta, hogy kiemelt figyelmet fordít a hazai agrárgazdaságra: tíz évre szóló vidékstratégiával és ágazati programokkal állítja vissza a hazai agrárium, a magyar vidék gazdasági súlyát, rangját és tekintélyét. Ennek részeként indul el szeptember 1-jén az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció, mellyel a kormány támogatja az agrárgazdaság szereplőit, hogy könnyebben juthassanak finanszírozási forrásokhoz -mondta a miniszter.

A kormány a Széchenyi Kártya Programot kiterjesztette az agrárgazdaság valamennyi szegmensére, az őstermelőkre, a családi gazdaságokra, az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozásokra. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500.000,- Ft, felső határa 25 millió Ft. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

A program bővítésére azért volt szükség, hogy a mezőgazdasági szektorban dolgozó szereplők verseny-képessége nőjön, pénzügyi helyzete javuljon – hangsúlyozta a tárca vezetője. Az Agrár Széchenyi Kártya program segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságból élő család megélhetését.Az új konstrukció figyelembe veszi az agrárspecialitásokat is, emlékeztetett Fazekas Sándor. Könnyíti a hozzájutást a fedezethiányos gazdálkodók számára.Feldman Zsolt helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kedvezményes folyószámlahitel felvételét az AgrárVállalkozókHitelGaranciaAlapítvány kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 százalékát az állam átvállalja. A kérelmeket a KA-VOSZ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irodáiban lehet benyújtani. Feldman Zsolt kiemelte, a Kormány a költségvetésből 600 millió forintnyi támogatást biztosít 2011 második félévére annak érdekében, hogy a kamattámogatást és a kezességi díjtámogatást finanszírozza.

Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, az Agrár Széchenyi Kártya Program nem jöhetett volna létre, ha nincs állami kamat- és garanciatámogatás, amelynek segítségével a magyar bankszektor képviselői könnyebben nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a mintegy tíz éve működő KA-VOSZ gazdaságfejlesztési intézménnyé fejlődött, nyolc pénzügyi eszközt biztosít a vállalkozásoknak.

Herczeg András az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója ismertette a folyószámlahitelhez kapcsolódó kezességvállalási szabályokat. Hangsúlyozta, hogy az agrárágazat kockázata alacsony, más szektorokhoz képest a bukás aránya kicsi, 4 százalék alatti. Ez adódik abból, hogy fegyelmezettebbek, családi vállalkozásban dolgoznak és a földhöz kötöttek.

[ Vissza ]