Világszerte 150 millió hektárnyi erdőt kíván telepíteni 2020-ig..

Világszerte 150 millió hektárnyi erdőt kíván telepíteni 2020-ig egy kormányokból, vállalatokból és civil szervezetekből álló szövetség. A tervről egy nemzetközi konferencián számoltak be Bonnban.
Kérdéses ugyanakkor, hogy csupán ezzel a szándékkal megfordítható-e a jelenlegi tendencia, napjainkban évente csaknem 13 millió hektár, nagyjából görögországnyi területű erdő semmisül meg ugyanis – hangsúlyozta Norbert Röttgen, a német környezetvédelmi miniszter a tanácskozáson a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.
A 150 millió hektáros telepítés kapcsolódik az ENSZ környezetvédelmi egyezményeihez, és a szakemberek megvalósíthatónak tartják. Világszerte körülbelül kétmilliárd hektárnyi terület alkalmas erdőtelepítésre, ami nagyjából Ázsia területével egyenértékű. A Természetvédelmi Világszövetség az akcióból származó nyereséget évi 85 milliárd dollárra becsüli: a szervezet szerint ez egyben a leginkább költséghatékony módja az éghajlatváltozás elleni harcnak is.
A konferenciát a Föld erdeinek egyre fokozódó fogyatkozása miatt hívták össze. Az erdők pusztulása állatok élőhelyeit semmisíti meg, számos embert foszt meg megélhetésétől, és még üvegházhatású gázokat is felszabadít, amelyek a légkörbe jutva gyorsítják az éghajlat-   változást. A bonni találkozó résztvevői megegyeztek abban, hogy a következő kilenc évben hozzájárulnak a 150 millió hektáros újraerdősítéséhez, illetve sérült erdők helyreállításához. Konkrét lépésekről azonban egyelőre nem egyeztettek. (hvg.hu)

Komment:

Szeptember 5-én a MEGOSZ honlapjára felkerült egy cikk, melyben 150 millió
hektár erdő telepítéséről esik szó.
Sajnálatos módon hiba csúszott a szövegbe, mely felett nem tudok elmenni.
Az egyik mondat állítása szerint Ázsia területével egyenértékű terület alkalmas erdősítésre, azaz 2 milliárd hektár.
Ázsia területe 44 millió négyzetkilométer, azaz 4,4 milliárd hektár. Tehát több mint kétszerese az említett értéknek.
Ha már a hvg.hu hibázott, legalább mi javítsuk ki.
Köszönettel

Dr. Godó Nándor