„A magánerdők növekvő szerepe a vidékfejlesztésben” (ForestPress)

„A magánerdők növekvő szerepe a vidékfejlesztésben” (ForestPress)
Image

ForestPress fotók

2011. szeptember 11. – A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2011. évi nagyrendezvénye Szentgálon, a tiszafák árnyékában; A Rimmler-emlékérmet 2011-ben Józwiak Bernard kapta Az ősziesen változékonyra fordult időjárás nem zavarta meg az egyik vadregényes szentgáli völgyben megrendezett magánerdős konferenciát és gépbemutatót.
Image
Amint azt a rendezők elmondták, nagy érdeklődés mutatkozott az összejövetel iránt, zsúfolásig megtelt a hatalmas rendezvénysátor.
A megjelenteket Sárvári János főtitkár köszöntötte, majd átadta a szót Luzsi Józsefnek, a MEGOSZ elnökének.
Image
Luzsi József emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt, a Parlamentben kaptak ígéretet a magán-erdőgazdálkodók arra, hogy a szakirányítás állami finanszírozására lesz fedezet. Elmondta, hogy a 110 milliárd forintnyi erdészeti támogatási lehetőségnek csupán mintegy felét használták ki. Ez nem jó – szögezte le az elnök. Más agrárterületek felhasználják a rendelkezésre álló forrásokat. Kedvező fejleménynek tartja, hogy Sárvári János személyében van megoszos tagja is a monitoring bizottságnak. Szintén kedvező fejleményként értékelte, hogy idén először ezer fő foglalkoztatására nyílik lehetőség a közmunkaprogram keretén belül. (Évekkel ezelőtt, amikor a közmunka program beindult, e sorok írója megkérdezte a sajtótájékoztatón Gráf József akkori minisztertől, hogy a magánerdő-gazdálkodóknak lesz-e lehetőségük a bekapcsolódásra. A miniszter akkor azt válaszolta, hogy nem rossz ötlet, megvizsgálják a lehetőségét.)
Hasonlóan jó lehetőség kínálkozik a gazdálkodóknak az Agrár Széchenyi Kártya által is. Kitért arra is, hogy egy közvélemény-kutatás szerint ismét arra az eredményre jutottak, hogy az állampolgárok alul-, sőt félretájékozottak az erdők, az erdészet dolgában.
Utalva a rendezvény címbéli mottójára, leszögezte, hogy a vidékfejlesztést az erdészetre találták ki. A többmilliárdnyi befektetés áfája mind a költségvetést gazdagítaná.
Emlékeztetett, hogy az új erdőtörvény jelentős többlet terheket sózott a szakirányítókra, ezzel a szakigazgatásban dolgozók munkáját könnyítve. A magánerdő-gazdálkodók ezt is tudomásul vették, nem tiltakoztak.
Image
Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, a monitoring bizottság alelnöke a konferencia levezető elnökeként elöljáróban elmondta, hogy Brüsszelben a vidékfejlesztési programokon belül az erdészet nagyobb súlyt kapott. Sajnálatát fejezte ki, hogy a támogatások felhasználása nem halad a kívánt ütemben. Ezért is tartja hasznosnak a MEGOSZ közelmúltban meghirdetett kampányát. Reményét fejezte ki, hogy a monitoring bizottság részéről sikerül a támogatások felhasználási folyamatát megkönnyíteni.
Image
Istvánfalvy Sándor, Szentgál polgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a település lakói tradicionálisan az erdőből élő emberek, akik pontosan tudják, hogy nem szabad az erdőt kizsákmányolni. Büszkén említette a település határában elterülő különleges tiszafa állományt.
Image
Bodor Dezső Károly házigazdaként örömmel nyugtázta a rendezvény iránt megnyilvánuló nagy érdeklődést. Köszönetet mondott azoknak az erdőtulajdonosoknak, akiknek a területén zajlott a nagyrendezvény, akik befogadták a több száz résztvevőt, a gépbemutatót. Emlékeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt tartott hasonló rendezvényen csupán fele ennyien vettek részt. Elmondta, hogy azért esett ismét Szentgálra a választás, mivel idén az Év Fája a tiszafa, s ezzel is emlékezetesebbé akarták tenni a nagyrendezvényt.
A házigazda kiemelte, hogy az erdészet valamennyi szektora kitett magáért, az együttműködésben a szakma egysége jutott kifejezésre.
Tekintettel arra, hogy ebben az évben nincs országos szakmai kiállítás, nagyobb szabású gépbemutatót szerveztek.
Image
A Rimmler-emlékérmet 2011-ben Józwiak Bernard erdőmérnök kapta. A lengyel származású kollégát először Csúcs Nalina, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd Sárvári János főtitkár olvasta fel a méltatást. A kitüntetett alapította többek között a legelső Zala megyei erdőbirtokossági társulást.
Image
A kitüntetést Luzsi József elnök adta át. (Z.Z.)