Három megyényi fát enne meg a gigantikus brit bioerőmű!

Biomasszára fordulnak az Egyesült Királyság hatalmas szénerőművei. Nagy-Britannia legnagyobb szénerőműve pár éven belül a világ legnagyobb biomassza-erőművévé válhat, amennyiben a Drax vállalat végrehajtja nemrég bejelentett tervét. Csak ez az egy erőmű magyar viszonylatban több megyényi erdőültetvényt emésztene fel, és számos más szénerőmű hasonló terveket fontolgat.

Jelentős fordulat várható a brit energiapiacon azt követően, hogy a kormányzati célkitűzések a korábbi vegyes tüzeléses elképzelésekkel ellentétben a jövőben a tiszta biomassza-tüzelésű megoldásokat támogatná.

Az Egyesült Királyság 2009-ben vállalta, hogy 2020-ra az energiaellátásán belül 15%-ra növeli a megújuló energiaforrások részarányát. A szigetország már jelenleg is formálja a 2020-at követő zöld politikáját, amelynek szerves részét képezi az áramtermelés de-karbonizálása.

Ennek megfelelően a brit kormány továbbra is kitart a nukleáris energia mellett, illetve támogatja a megújuló energiaforrások részarányának növelését. Komoly kihívást jelent az ország áram -ellátásának viszonylag nagy szénkitettsége, amelynek kezelésére egyrészt tengeri szélerőművek általi kapacitás-kiváltással, illetve a meglévő erőművek átalakításával igyekszik megfelelni a kormány.

2011-ben a szén éppen hogy csak lemaradva, a második legfontosabb energiahordozó volt a szigetország áramellátásában. A tavaly elfogyasztott elektromos áram 33,8%-a származott szén elégetéséből.

 A brit politikusok nemrégiben még az ország szénerőműveinek megmentése céljából az ún. vegyes tüzelés támogatása mellett foglaltak eljárást. Az eljárás hazánkban sem ismeretlen, mi több a hazai megújuló energiatermelés nagy része is ilyen, szén és biomassza vegyes tüzeléséből származott.

 Ezt követően azonban változtak a prioritások és a tiszta biomassza-tüzelés került előtérbe. Ezzel összefüggésben a napokban egy igen fontos bejelentés érkezett az Egyesült Királyságból, ami azon túl, hogy a brit erőművállalatok alapvetően adaptív hozzáállásáról tett tanúbizonyságot, ismét felvetette a biomassza zöld energiaforrásként való elfogadottságának megkérdőjelezhetőségét.

 A világ egyik legnagyobb biomassza-erőműve

Az Egyesült Királyság legnagyobb szénerőművét birtokló Drax a napokban bejelentette, hogy egy közel 1 milliárd dollár értékű beruházási program eredményeként a világ egyik legnagyobb biomassza-erőművét fogja létrehozni.

A hetvenes években épült Drax szénerőmű kapacitása 3960 MW, amely közel két Paksi Atomerőmű teljesítményével egyenértékű. A hat kazánnal bíró erőmű Nagy-Britannia legnagyobbja, és egyben legnagyobb CO2-kibocsátója is.

A Drax napokban tett bejelentése szerint jövő év júniusáig az egyik kazánt átalakítják tisztán biomassza-tüzelésűvé, és 2017-ig további két egységen végeznének el hasonló átalakítást. A beruházási program tervezett értéke 700 millió font. A kazánok átalakításán túl a társaságnak hatalmas tárolórészt is ki kell alakítani a biomassza kezelésére. A Drax négy óriási fedett tárolót épít a faanyag tárolására, amelyek egyenként nagyobbak lesznek mint a 41 méter magas Royal Albert Hall.

 A tüzelőanyag biztosítására társaság már most leszerződött több erdészettel és mezőgazdasági vállalkozással, valamint pelletáló üzemekbe fektetett Észak-Amerikában. A bejelentést azonban nem mindenki üdvözölte, mondván, hogy az erőmű méretéből adódóan már igencsak megkérdőjelezhető, hogy fenntartható módon biztosítható lesz-e a biomassza-ellátása.

 Habár az Európai Unió karbonsemlegesnek minősíti a biomassza-tüzelést, mert a fa megköti a légkörből a szén-dioxidot, többen úgy vélik, hogy ilyen méretekben már korántsem egyértelmű a biomassza-erőművek jótékony hatása. Egyrészről szinte pillanatok alatt a levegőbe kerül az a CO2-mennyiség, amelyet a fák csak évek alatt képesek megkötni, másrészről peidig ilyen nagy méret esetén már nagyobb távolságokból kell hozni a faanyagot, amelynek szintén érdemi környezetterhelése van.

2017-re az egység évi 7,5 millió tonna biomassza-szükséglettel bír majd a Renewable Energy World értesülése szerint. A portál az RWE egy korábbi biomassza-erőmű ellátásra vonatkozó számításaira hivatkozva úgy kalkulált, hogy az Drax biomassza-igényeinek fedezésére közel akkora faültetvény-terület kell majd, mint Vas, Zala és Veszprém megye teljes területe.

 Nem a Drax az egyetlen szénerőmű az Egyesült Királyságban, amely biomassza-tüzelésre történő átállásban látja a jövőjét. Az RWE tavaly alakított át az 1131 MW-os szénerőművét 750 MW-os biomassza-erőművé, míg a dán hátterű DONG Energy szintén félmilliárd fontot készül beruházni három szén- és gázerőművének zöldítésébe. Az E.ON szintén azt tervezi, hogy brit szénerőművének egyik 500 MW-os blokkját átalakítja biomassza-tüzelésűvé.

 A szénerőmű-társaságok tehát már léptek a brit kormányzati elképzeléseknek megfelelően, a főkérdés innentől már az, hogy megoldható lesz az „új biomassza-erőművek” fenntartható tüzelőanyag-ellátása, vagy a „szénprobléma” megoldásával csak egy újabbat generál a zöld politika.

 Forrás: Portfolio.hu