Figyelemre méltó sikerek a zárttéri fácántenyésztésben

Ötödére csökkent az elhullások száma az abádszalóki fácántelepen

 A zárttéri vadmadártenyésztés hazánkban az elmúlt években egyre jelentősebb méreteket ölt, köszönhetően annak, hogy a vadállomány természetes életterei erősen korlátozódtak, így természetes egyedszámuk nagymértékben csökkent. A zárttéri vadnevelés sikerességét számos tényező befolyásolhatja. A zárt tartásból, a nagy egyedsűrűségből, és a különböző tartástechnológiai műveletekből eredő stressz jelentős veszteségeket okozhat az állományban. Az abádszalóki Hubertus Vadásztársaság 2012 nyarán sikeres próbát végzett egy gyógynövényeket, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó itatófolyadékkal, melynek eredményeképpen előző évi adatokhoz viszonyítva ötödére csökkent a csőrkarikázás utáni időszakban mért elhullások száma. A Stresroak itatófolyadék hatékonyan segítheti a fogoly-, fürj-, és vadkacsa-tenyészetek hatékonyságának növelését is.

 Magyarországon a fácántenyésztésnek jelentős történeti múltja van. Az elmúlt évtizedekben az apróvad élőhelyén soha nem tapasztalt drasztikus ökológiai változások következtek be a nagyüzemi, intenzív agrárművelés bevezetésével. Emiatt az apróvadfajok életfeltételei erősen korlátozódtak, egyedszámuk nagymértékben csökkent.

 Vadgazdáink felismerve a helyzetet, a természetes állományban bekövetkezett veszteséget a megnövekedett vadászati igény biztosítására mesterséges, zárt tenyésztésből származó anyag telepítésével pótolják.

 Az említett okok miatt Magyarországon a fácántenyésztés soha nem tapasztalt mértéket öltött. Kialakultak a nagyüzemi bázistelepek, ahonnan a vadgazdálkodó szervek a különböző korú fácánokat rendszeresen vásárolják.

 Az országban az elsők között a Hubertus Vadásztársaság kezdte meg a fácán mesterséges szaporítását. Az abádszalóki tenyészetből kb. 500.000 madarat adnak el évente Magyarországon és más EU-s tagországokba. Fácánokat tojásként, napos korban, 6 hetes előnevelés után, ill. 20 hetes kort követően kifejlett állatként értékesítik

 A fácánnevelés folyamán 4 hetes korban a fácánokat minden istállóban csőrkarikával látják el, hogy a későbbiekben ne csipkedjék egymást. Ez egy igen fontos lépés a fácánnevelésben, hiszen a kannibalizmus központi problémát jelent a zárt tartásban nevelt állatoknál, valamint a fejlődő tollakat óvni igyekeznek, hiszen a kiváló tollminőség elérése az egyik fő szempont. Természetesen ez a folyamat nagy stresszel jár a fácánok számára, hiszen mindegyik madár kézbe kerül, fájdalom éri őket, illetve a későbbiek folyamán a csőrkarikát meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk ezzel enni.

 A stressz kezelése és az ebből adódó elhullások csökkentése érdekében a Hubertus Vadásztársaság 2012 júniusában itatásos próbát végzett a Stresroak nevű, gyógynövényeket, ásványi anyagokat és huminsavat tartalmazó szabadforgalmú állatgyógyászati készítménnyel. A Stresroak itatófolyadék egy különböző stressztényezőknek (hőstressz, túlzsúfoltság, szállítás, áthelyezés, kannibalizmus, csőrkarikázás, féregtelenítés, vakcinázás) az állomány egészségére káros hatásainak csökkentését szolgáló természetes immunerősítő formula. Világszerte számos országban és hazánkban is különböző baromfifajokon végzett kísérletek, és számos pozitív felhasználói vélemény alapján hatékonyan javítja az ellenálló képességet, segíti az elhullások minimalizálását, ásványi anyag-tartalma pedig támogatja a tenyészteljesítményt, a tojástermelést, a tojáshéj minőségét és a keltethetőséget.

 A Stresroak első alkalmazására 2012 júniusában került sor. A karikázást megelőző 2 napon adták az állatoknak a készítményt ivóvízen keresztül, melynek ilyen kismértékű adagolása is rendkívül pozitív változásokat mutatott az elhullások számának csökkenése terén, továbbá a telepen beszámoltak az állatok nyugodtabb viselkedéséről is. Az előző évi adatokhoz viszonyítva ötödére csökkent a csőrkarikázás utáni időszakban várató elhullások száma.

 Az eredmények:

2011. (Stresroak nélkül)

Borházi istálló 16190 db 136 db 0,84 %

I. istálló 10542 db 214 db 2,03 %

II. istálló 21827 db 454 db 2,08 %

III. istálló 22472 db 200 db 0,89 %

Összesen: 71031 db 1004 db 1,42 %

 2012. (Stresroak itatással)

I. istálló 11395 db 49 db 0,43 %

III. istálló 19231 db 50 db 0,26%

Összesen: 30626 db 99 db 0,32 %

 A Stresroak immunerősítő, stresszoldó itatófolyadék az Ayurvet Ltd. világszerte elismert, nagy nevű indiai állatgyógyászati termékgyártó cég készítménye, mely több mint egy évtizede világszerte segíti a hatékony és gazdaságos baromfitenyésztést. Az Ayurvet készítményeinek előállításánál az indiai Ayurveda gyógyászat gyógynövények használata terén szerzett évezredes hagyományai párosulnak a legújabb kutatási eredményekkel, a legfejlettebb technológiákkal, így a modern haszonállattartás nélkülözhetetlen elemét képezik az ayurvedikus szerek. A készítmények előnyösen alkalmazhatóak mind nagyüzemben, mind háztáji, vagy ökológiai gazdálkodásban.

Az ayurvedikus állatgyógyászati készítmények természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges teljesítményfokozókat nem tartalmaznak, mentesek a mellékhatásoktól, csökkenthetik a gyógyszerhasználat szükségességét, nem terhelik maradványanyagokkal az állat szervezetet, nullanapos várakozási idővel alkalmazhatóak.

 Zárt téri fácántartáshoz javasoljuk még a Superliv itatófolyadék alkalmazását, mely egy 19 gyógynövényt tartalmazó májvédő, méregtelenítő gyógynövényes itatófolyadék baromfifélék részére. Javíthatja a takarmány-értékesülést, növekedést, súlygyarapodást, tojástermelést. Fácánok esetében hozzájárulhat a megfelelő testfelépítést, és a szép tollazat kialakulásához. A készítmények az eddigi, baromfifélék esetében nyert tapasztalatok alapján ajánlhatók zárttéri vadkacsa, fürj és fogolytartáshoz is.

 További információ, elérhetőség:

Kizárólagos magyarországi importőr és képviselő:

Garuda Trade Kft.

A klasszikus Ayurveda Európában 1991 óta.”

Gyártó: Ayurvet Ltd. (New Delhi, India).

Levelezési cím:

1136 Budapest, Tátra u. 24. II.em.2.

Tel/Fax: 061/331-2316, 353-1591

E-mail: garuda@garuda.hu, Web: www.garuda.hu

Kapcsolattartók:

Csorba Katalin, Állatgyógyászati Termékfelelős

Berényi Ágnes, Értékesítési Menedzser

Riesz István, Ügyvezető Igazgató