Ismeretlen rovartól rettegnek a somogyiak (Origo)

2013. 07. 05. – Egyre többen jelentkeznek a kórházban a titokzatos rovarcsípéssel Somogy megyében, Kaposvár környékén ugyanis egy új rovarfaj tűnt fel néhány hónappal ezelőtt. Az apró rovarok szúrásai akár járásképtelenséget is okozhatnak egy orvos szerint, a Kapos.hu-nak a szőlősgazdák azt mondták, hogy a rovarok reggel támadnak.
Rajokban támadnak az ismeretlen rovarok Kaposvár környékén – írta a Kapos.hu. A parányi rovarok szúrásai heves bőrtüneteket, duzzanatot okoznak.

A lapnak nyilatkozó Hollósi Józsefet egy hete szurkálták össze a különleges rovarok. Azóta kórházi kezelést is kapott, de még mindig látszik a helye. A kánikula ellenére azóta csak nyakig felöltözve mer kimenni a szőlősbe. „Kellemetlen, belemegy az ember fülébe, szemébe, támadnak, nagyon csípnek. Az embernek a vérét szívják, kellemetlen csípés helye marad, felhólyagosodik, bedagad” – mondta Hollósi József.

A szőlősgazdák a lapnak azt mondták, hogy az idén tűnt fel először az új fajta rovar. „Általában a reggeli órákban, jelennek meg a szőlőleveleken vagy a fűben, és az embernek a mozgására támadnak, gyakorlatilag bármilyen testrészt megtalálnak, és eléggé csípnek” – mondta egy gazda.

Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy milyen fajta rovar támad a környéken. Szerintük mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség. „A látott rovarmaradványok alapján nekem úgy tűnik, hogy ezek levéltetű szárnyas alakjai” – mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.
Súlyos rovarcsípés miatt egyre többen keresik fel a kaposvári kórházat. „A napi járóbeteg-rendelésünkben legalább 8-10 rovarcsípéses beteg van, és volt olyan délután, amikor gyakorlatilag 15-en jelentkeztek” – közölte a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Battyáni Zita. Az orvos figyelmeztetett, hogy ha valakit megcsípne a rovar, azonnal forduljon orvoshoz, a csípés ugyanis akár járásképtelenséget is okozhat.