Versenyképes erdőgazdálkodás és fatermesztés (ForestPress)

2013. december 31. – Az erdőtulajdonos hasznos és tanulságos könyvet tart a kezében Megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadásában és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával a „Versenyképes erdőgazdálkodás és fatermesztés” című kiadvány.
A mű az „Erdőgazdák új könyve” tematikája alapján huszonkét szerzővel követi a korszerűsített fejezeteket. A kiadvány előszavában Pápai Gábor szerkesztő írja:

Hajdani iskolámban, ha túlzott elevenséggel zajongtunk, a tanító néni azzal utasított rendre, hogy „nem vagyunk az erdőben”. Mert valóban nem voltunk. Későbbi tanulmányaim során megtudtam, hogy az erdő nem a rendetlenség, hanem a természet szigorú rendjének helye. Ahol, ha az erdőtulajdonos rendetlenkedik, és nem az erdő, a természet iránt érzett alázattal gazdálkodik, bizony zsebében is érezheti szakszerűtlen munkájának következményeit. De gazdálkodásunk során nem elég a természet törvényeit betartani, mert az ember alkotta jogszabályokat is figyelembe kell venni, még akkor is, ha azokat olykor felülírja a sokszereplős életközösség, az erdő.
Az igazán jövedelmező erdőgazdálkodást hosszú évszázadok megfigyelése alapozza meg. Ez nem csoda, hiszen a fáknak a faanyaggal hasznot hajtó kitermelésükig olykor évszázados kort kell megélniük. Ez alól csak az ültetvényszerűen telepített és a gyorsan növő állományok a kivételek.
A könyv egyes fejezeteinek szerzői jeles szakemberek, akik kísérletet tettek arra, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatos ismereteik lényegét röviden összefoglalják.
Az erdőtulajdonos hasznos és tanulságos könyvet tart a kezében, melynek tanulmányozása során megtudhatja, hogy a birtokában lévő életközösséggel való munkálkodás során olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint a természetvédelem kívánalmai, a vadgazdálkodással és a vadászattal kapcsolatos előírások.
Gazdálkodásunk során ne legyünk türelmetlenek. Az erdőből kivehető hasznot – lehetőleg a tartamosság figyelembevételével – mindig hosszú távra, szakember bevonásával tervezzük.

A szakkönyv elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gazdálkodói Információs Szolgálatának területi irodáiban. (umvp.nak.hu).