EU-s forrásból növelik a hazai erdők nagyságát

erdotelepitesUniós forrásból növelné az erdők nagyságát a kormány a következő években. Az erdőgazdálkodás fejlesztésére, erdőterületek növelésére és az erdőkben keletkezett károk helyreállítására 120 milliárd forint jut majd a következő uniós ciklusban, az elképzeléseket Brüsszel is támogatja.

Egy hektár erdő telepítése mintegy 500-600 ezer forintba kerül, amit eddig is főképp uniós támogatásokból fedeztek az erdészetek. Magyarországon közel kétmillió hektár erdő van, ami az ország területének mintegy húsz százaléka. A kormány által létrehozott Nemzeti Erdészeti Stratégia az unióval összhangban ezt szeretné tovább növelni.

– A trianoni időszak után egy 12 százalékos erdősültségi országot vettünk át. Napjainkra 20,8 százalékra sikerült ezt növelni. A következő időszak feladata nagyságrendileg 27 százalékos erdősültséget céloz meg. Ez mintegy 570-580 ezer hektár új erdő telepítését jelenti – közölte Fazekas József, a DALERT Dél-alföldi Erdészeti Zrt. termelési igazgatója.

Az erdők telepítésére, szerkezeti átalakítására, és a természeti károk helyreállítására összesen mintegy 120 milliárd forintot biztosít a kormány a következő hét évben. A Dél-Alföldön az árterekben lévő erdők károsodnak a legtöbbet. A szegedi erdészetnek az elmúlt években több tíz millió forintot kellett a rehabilitációra költeni.– Jelentős igénybevételt jelentett mind műszakilag, mind logisztikailag, mind anyagilag az erdőgazdaság számára – nyilatkozta a szegedi erdészet igazgató-helyettese. – A saját forrásunkon kívül itt természetesen, amennyire lehetett, külső forrásokat is igénybe vettünk, értem ez alatt az európai uniós támogatások idevonatkozó részét – tette hozzá Soós Zoltán.

(Hír TV)