Az erdőgazdálkodók 2014-ben már az ötödik kifizetési kérelmet nyújthatják be az EMVA erdő-környezetvédelmi támogatás keretében

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

Az alábbiakban adjuk közre a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának híradását, mely az Erdő-környezetvédelmi támogatásban résztvevő gazdálkodókat érinti.

Erdészüdvözlettel:

Dr. Sárvári János
ügyvezető elnök

_____

A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatások esetében a kifizetési kérelmet 2014. május 15-ig kell benyújtani.

Az erdő-környezetvédelmi intézkedés célja a magántulajdonú erdőterületeken a természetközeli erdőgazdálkodás támogatása, ezáltal az erdő állapotának ökológiai és gazdasági szempontból való fejlesztése.

Az intézkedésnek köszönhetően támogatásra kerül a helyi szaporítóanyagok alkalmazása, az őshonos fafajok arányának és az erdővédelmi célokat is segítő faji diverzitásnak a növelése, valamint a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodási módszerekre való átállás. Az erdők közelebb kerülnek az adott termőhely természetes erdőtársulásához, s ezáltal jobban eleget tudnak tenni a közjóléti és védelmi funkcióiknak.

A kifizetési kérelem az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló124/2009. (IX.24.) FVM rendelet (továbbiakban: EKV rendelet) alapján támogatott azon erdőrészletek esetében nyújtható be, melyek a 2009. évi támogatási kérelmekben kerültek jóváhagyásra, és a 2010. évtől minden évben kifizetési kérelemben is szerepeltek.

Felhívjuk az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy a szálaló erdőgazdálkodás célprogramban szereplő erdőrészletek esetében az alábbi kötelezettséget is teljesíteniük kell:

  1. A szálaló üzemmódban kezelt erdőrészletek esetében a természetbeni állapotról az EKV rendelet 5. melléklete szerinti állapotfelvételi lapot kell készíteni, és annak aláírt másolati példányát legkésőbb az 5. kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszak végéig (2014. május 15.) a területileg illetékes erdészeti hatósághoz kell eljuttatni postai úton. (EKV rendelet 16. § (3) 2) pontja)
  2. A szálaló és átalakító üzemmódban kezelt erdőrészletek esetében egyaránt a támogatási időszak alatt nyitott vagy bővített lékekben a megfelelő mértékű újulatot biztosítani kell. A lékekben az újulat nélküli terület nagysága nem lépheti túl a lék területének a 10 %-át, melyet az MVH különös figyelemmel fog vizsgálni az 5. éve szálaló erdőgazdálkodás célprogramban szereplő erdőrészletek esetében. (EKV rendelet 16. § (3) k) pontja)

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Erdészeti Igazgatóság”