Védekezzünk a gyapjaslepke hernyók ellen! ( Erdő-Mező online után )

gyapjaslepke_

A 2011-es és a 2012-es év száraz időjárása a gyapjaslepke tömeges felszaporodását idézte elő a tavalyi évtől. Kártételük az idei évben is veszélyt jelent, ezért házikertben, erdészetben egyaránt javasolt a védekezés ellene.

A hernyó kártétele lyuggató, majd karéjozó rágás, súlyosabb esetben a tarrágás. A hernyók március végétől június elejéig, közepéig fejlődnek és táplálkoznak, majd bebábozódnak. A gyapjaslepke lárva legfontosabb tápnövénye a cser és a kocsányos tölgy, de a gyertyán, az éger, a nyár és a fűz is kedvelt számára. A tűlevelű növények közül az erdei fenyőt, ezüstfenyőt, a lucfenyőt, a vörös fenyőt és a jegenyefenyőt sem veti meg. Továbbá szívesen táplálkozik különböző almatermésű, csonthéjas, héjas termésű gyümölcsfákon, de megél szőlőn, lombos díszfákon és díszcserjéken is.

Kertek, ültetvények, parkok védelme érdekében már a fiatal hernyók ellen érdemes védekezni, hiszen minél fejlettebb egy lárva, annál több táplálékot fogyaszt el, így annál nagyobb kárt tud okozni. A nagy veszteség elkerülése érdekében, nem nélkülözhető a rovarölő szer használata. A felhasználásra javasolt rovarölő szerek házikertben, ültetvényben, díszkertben.

Erdőkben, a természetes ellenségek felszaporodása érdekében, csak korlátozott területeken szükséges a kémiai növényvédelem. Az erősen fertőzött erdőterületek környezetében azonban szükség lehet a többszöri kezelésre is. Különösen fontos a hernyók elleni védelem ott, ahol fiatal fákat telepítettek, mert ezek károsítása gyorsan növénypusztuláshoz vezethet. A felhasználásra javasolt növényvédő szerek erdészetben, közterületi dísznövényeken.

Növényvédő szer vásárlása és kijuttatása során vegye igénybe növényvédelmi szakember tanácsát! A gyapjaslepke hernyójának szőre az érzékeny embereken bőrirritációt okozhat, ezért lehetőleg kerülni kell a hernyókkal való érintkezést.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)