A fa mint megújítható energiaforrás jelentősége, múltja, jelene, jövője.( Fatáj-online után )

A fáról mint megújítható energiaforrásról, annak jelentőségéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartottak tanácskozást erdőmérnökök, energetikai szakemberek, kutatók és cégek képviselői a Magyar Tudomány Napja alkalmából Pécsett.

A fa energetikai célú hasznosítása számos előnyt kínál. Fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, munkaerő-igényes előállítása pozitív hatással van a foglalkoztatottságra, a termelésben és felhasználásban jellemző szinte teljes hazai hozzáadott érték pedig a gazdaságra – fogalmazta meg az MTA PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága által 2014. november 6-án rendezett konferencia résztvevőihez eljuttatott köszöntőjében Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Magyar Szolár Szövetség és a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke.

 A fáról mint megújítható energiaforrásról, annak jelentőségéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartottak tanácskozást erdőmérnökök, energetikai szakemberek, kutatók és cégek képviselői a Magyar Tudomány Napja alkalmából Pécsett. A konferencián többek között szó volt a fa mint energetika alapanyag felhasználási lehetőségeiről és az erdőgazdálkodás hőtermelésben való részvételéről. Az MTA munkabizottsága megvitatta az erdészeti melléktermék- és energetikai faültetvény alapú faapríték termelés aktuális helyzetét, az erdőgazdálkodók előtt álló új kihívás: az erdei dendromassza termelés lehetőségeit, mindezt úgy, hogy egy ökológus is ismertette a fa energetikai hasznosításával kapcsolatos nézőpontját.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.