Megújította az ERTI az erdei vadkárbecslési segédleteket

Erdőgazdálkodók, vadgazdálkodók és kárszakértők figyelmébe ajánljuk!

Összefoglaló az erdei vadkárbecslés általános szabályairól és az alkalmazható pénzügyi értékekről

A mellékletben megadott I-VI. táblázat (2-7. sz. melléklet) mindösszesen 35 technológiai megoldás elemzéséből született, az egyszerűsítésre törekedve a közeli értékek összevonásával és a kis tételű megvalósulások kiejtésével. Az adatok a 2014/2015. évre átdolgozásra kerültek.

A számsorok országos átlagadatok, amitől a helyi sajátosságok függvényében a szakértők nyilván eltérhetnek, de viszonyítási alapként mindenképpen van jelentőségük. A C I.kiv értékek kifejezetten a mennyiségi károk értékeléséhez használható mutatók. Tartalmazzák a valamilyen formában megismételendő talaj-előkészítés, a szaporítóanyag (makk, csemete, mag, dugvány, stb.) és az erdősítés költségeit. Az egyéves értékkel ellentétben azonban nem kamatosítottunk, a kár-értékelés-térítés rövid időintervalluma miatt azt nem tartjuk indokoltnak.

Az állományokhoz tartozó számsorokat addig az időpontig adtuk meg, amíg a módszer alkalmazása szakmailag indokolható. Egy-két évvel, de legfeljebb a következő erdőnevelési beavatkozásig a kamatos kamatszámítás szabályai szerint az értékek exponálhatók.