Mikor indulnak az erdészeti jogcímek? – kérdés a Miniszterhez

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

Mészáros Gergely tagtársunk részt vett a Szolnokon megrendezett Gazdafórumon, ahol élve a lehetőséggel, szakterületünket érintő kérdést tett fel Fazekas Sándor miniszter úrnak. Az erre adott választ ezúton adjuk közre, annál is inkább, mert a közelmúltban tagságunk részéről is több felvetést kaptunk a leírtakkal kapcsolatban.

Kérdés:

2015 évben várhatóan mikor tervezi a Minisztérium az erdészeti jogcímekkel kapcsolatban (különös tekintettel a fiatal erdők állománynevelési-, erdőtelepítési-, erdészeti potenciál helyreállítási-, illetve megelőzési-, és erdőszerkezet-átalakítási jogcímek tekintetében), az új rendeleteket kihirdetni, vagy a meglévő rendeleteket módosítani? Várhatóan a jogcímek tekintetében mikor lehet támogatási kérelmet beadni?

Válasz:

„Tekintettel arra, hogy az FM csak szakmai támogató partnerként vesz részt a Vidékfejlesztési Program tervezésében és minden, az egyes intézkedésekhez rendelt források mértékével, a támogatási jogcímekre kiírandó pályázat megjelentetésével kapcsolatos döntést és intézkedést magának tart fenn a Miniszterelnökség, a feltett kérdéssel kapcsolatban a Miniszterelnökség Vidékfejlesztésért felelős Helyettes Államtitkárság EMVA Stratégiai Főosztály vezetőjéhez fordultunk tájékoztatásért.

A vidékfejlesztési programozás állásával kapcsolatban az alábbi általános tájékoztatás adható:

A magyar Kormány 2014. szeptember 03-án megküldte Brüsszelbe a Vidékfejlesztési Program első változatát, amelyre az Európai Bizottságtól 2014. december közepén kapta meg hazánk az első válaszokat. Jelenleg a Bizottság által tett észrevételek feldolgozása folyik a Miniszterelnökség és az FM szakértőinek szoros együttműködésében. Az FM-en belül a tervezésben érintett szakértők a minisztérium háttérintézményi szakértőinek legszélesebb körű bevonásával dolgoznak a bizottsági észrevételek megválaszolásán, illetve szükség szerint azok alapján a program módosításán. Habár a végső döntések a Miniszterelnökséghez tartoznak, eddigi tapasztalataink szerint az erdőgazdálkodással kapcsolatos szakmai javaslatainkat a Miniszterelnökség mindenkor figyelembe vette, így az ágazat kiemelt szintű kezelésére reményt látunk a jövőben is. Ez már csak azért is biztosított, mivel az erdészeti intézkedésekkel kapcsolatban is számottevő munkahely-teremtésre vonatkozó elvárás került megfogalmazásra a programban.

A kérdésben szereplő erdészeti jogcímek további támogatása szerepel a Vidékfejlesztési Programban, azokra a jövőben pályázati felhívás alapján lehet majd kérelmet benyújtani. A pályázati kiírások feltételrendszerének pontos meghatározására a Vidékfejlesztési Program Európai Bizottság által történő elfogadását követően kerülhet sor. A Program javított változatának az ismételt benyújtása idén tavasszal várható, elfogadásának függvényében az erdészeti jogcímek várhatóan 2015.l harmadik negyedévének első felében kerülhetnek meghirdetésre. Ebből fakadóan az erdészeti támogatásokra vonatkozó pályázati felhívások megjelentetésére jelenleg ennél pontosabb határidőt nem lehet mondani.”

Ezúton köszönjük Mészáros Gergely tagtársunknak a hasznos információkat!

Erdészüdvözlettel:

Dr. Sárvári János

ügyvezető elnök