Drónok használata az erdőgazdálkodásban – avagy fenntartható gazdálkodás a levegőből

dron_erdogazdalkodasÉvtizedek óta használnak légi felvételeket az erdőgazdaságokban különböző feladatok elvégzéséhez; például erdőleltár készítéséhez, vagy katasztrófák utáni károk feltérképezéséhez. Napjainkban ezekhez a feladatokhoz már pilóta nélküli, önálló repülésre képes drónokat is lehet alkalmazni.

A drónok használatának egyik nagy előnye, hogy a képekhez gyorsan hozzá lehet férni, ami lehetővé teszi a különböző feladatok rugalmas és gyors megtervezését. Alacsony repülési magasságuknak köszönhetően ezek az eszközök még sűrű felhőréteg alatt is képesek a repülésre. Továbbá a csendes és energiatakarékos elektromos motorjaik nem csak környezetbarátok, hanem a zajkibocsátást is minimálisra csökkentik, ami ebben a környezetben különösen fontos. Nagy felbontású kamerával vagy érzékelőkkel felszerelve a drónok áthidalják a szakadékot a fárasztó földfelszíni terepi felmérések és a költséges, személyzettel ellátott helikopterekből vagy repülőgépekből végzett madártávlati felmérések között. Növekvő sikerüket segíti az a tény, hogy az ipari megoldások egyre költséghatékonyabbá válnak, és a repülő robotok teljesítménye is folyamatosan fejlődik.

Wildlife Spy Drones

A drónok a helikopterekhez hasonlóan függőleges fel- és leszállásra képesek. Irányításuk a földről, hordozható számítógép segítségével történik. Beépített GPS által képesek a helyzetük és magasságuk megtartására, vagy akár önállóan is elrepülnek a megadott koordináták pontos helyére. A felépítésüktől és a súlyuktól függően a legújabb modellek akár egy órányi repülésre is képesek. A fedélzeti kamera 360 fokban elforgatható, az intelligens felfüggesztésnek és repülésvezérlésnek köszönhetően pedig a drón még szeles körülmények között is automatikusan megtartja a pozícióját, és így magas szintű képstabilitás érhető el.

A továbbított élő digitális képekhez földrajzi hivatkozást lehet rendelni, ami azt jelenti, hogy azokat földrajzi koordinátákkal pontosan be lehet azonosítani. Ez lehetővé teszi bármely lefényképezett objektum pontos helyzetének a meghatározását. A háromdimenziós felszíni modellezések sem jelentenek problémát.

Számos gyártó készít videószemüveget, amelynek a segítségével a földi irányító valódi pilótának érezheti magát. Mialatt a drón a beépített GPS vagy a fedélzeti kamera segítségével egy tárgy felett repül, a videószemüveg lehetővé teszi az irányító számára a kamera élőképének valós idejű megtekintését, mutatva a magasságot és a látómezőt is. A kijelzőn megjelenített adatok távolról módosíthatóak.

dron_erdogazdalkodas_3

A pilóta nélküli légi eszközök használata lehetővé teszi az erdőterületeken végzett leltárok, és egyéb felmérések minden eddiginél pontosabb és jelentősen kibővült hatókörű elvégzését. A kulcsfontosságú szerepet az alacsony repülési magasság jelenti, valamint az, hogy a drónok a legtöbb időjárási körülmény esetén is megállják a helyüket. Ráadásul a repülési eredmények az operatív tervezésbe közvetlenül beépíthetőek. A drónok egyik fő alkalmazási területe az erdők és a nyílt területek feltérképezése. A kapott képeket várakozás nélkül fel lehet használni az elemzések és alkalmazások széles skálájához, például a fák vagy egyéb növények egészségi állapotának a felméréséhez. Ide tartozik példaként a károsítók fertőzésének korai felismerése és kiértékelése, vagy a nedvességtartalom meghatározása, illetve a holtfa mértékének a feltárása. A fakoronák állapota a drónok segítségével jelenleg pár perc alatt éles képeken dokumentálható. Az ilyen értékeléseket korábban csak rengeteg idő és erőfeszítés árán lehetett elvégezni. A víz-, hó-, jég-, vihar- és tűzkárok kielemzése egy másik olyan terület, ahol a drónok alkalmazásának fontossága növekvő szerepet tölt be a jövőben. Végül, de nem utolsósorban, a drón „szeme” könnyen és gyorsan képes meghatározni a vadkárok helyét és mértékét.

dron_erdogazdalkodas_2

Az infravörös képek és az NDVI (vegetációs index, adott terület vegetációs aktivitását kifejező érték) fotók kombinációjaként olyan eredmény érhető el, amivel a növények növekedése, a vegetáció mértéke és a biomassza-termelés is mérhetővé válik. Az erdők állapotának egyszerű lefényképezése pedig lehetővé teszi az újraerdősítési projektek részletes tervezését, a telepítendő növények mennyiségének, helyének és sűrűségének precíz meghatározását.

Gyakran komoly problémát jelent a hegyvidéki erdőkben a közelítő nyomok vagy a kötélpályák kialakítása is. A hegy lábánál állva nehéz megítélni, hogy van-e szikla, szakadék, vagy védett fa az útban. A drón azonnali és világos információt szolgáltat, ami elősegíti a gyors döntéshozást. A hagyományos légi felvételek csak vertikális szemszögből készülnek, ezzel szemben a drón kamerája dönthető, így lehetővé teszi a lejtős területek, hegyoldalak légi felvételének precíz elkészítését.

dron_erdogazdalkodas_5

A drónok másik növekvő jelentőségű alkalmazási területe az éghajlatváltozás megfigyelése. Ez egy olyan terület, ahol az erdészeti szakma digitális anyaggal alátámasztva képes kulcsfontosságú információt szolgáltatni a politikai döntéshozók számára.

Egy tanulmány szerint, amelyet 2013 májusában végzett a McKinsey Global Institute, a robottechnológia részeként a drónok már fontos gazdasági tényezőket befolyásolnak, mint például a mukaerőköltség, a termelékenység, a rugalmasság és a biztonság. A hatékonyság, költségtakarékosság és az egyszerű használat pedig nagy jövőbeli lehetőségeket teremt a számukra. Az alacsony zajszinttel és károsanyag kibocsátással rendelkező, környezetbarát elektromos motorral felszerelt drónok olyan fejlesztések, amelyek tökéletesen megfelelnek a legkorszerűbb technológiai követelményeknek.

dron_erdogazdalkodas

A témával foglalkoznak majd a LIGNA 2015 erdészeti és faipari kiállításon is egy szabadtéri bemutató keretében, melyet a német KWF (Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik e.V.) fog lebonyolítani.

Forrás:

http://www.ligna.de/en/information-for/journalists/input-for-your-tradeshow-coverage/press-releases?id=687105&lang=GB&source=jnl_pm

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)