78 000 hazai légifotó érhető el szabadon a világhálón

Aki figyeli az interneten elérhető adatbázisok terjedését, sűrűn kaphatja fel fejét új hírekre. Van egy a közelmúltban indult webhely, amire elismerő csettintés lehet a reakciónk.

A fentrol.hu a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a Viamap Kft. közös fejlesztése. A 2014-ben zárult, európai támogatású projekt a FÖMI mintegy 400 000 képet tartalmazó légifilm-tárának digitális feldolgozását és internetes publikálását indította el. A kezdet is elismerésre méltó: ma már 78 114 kép tekinthető meg és tölthető le a weboldalról.

fentrol_1

A képek az 1959-től a 90-es évek elejéig terjedő időszakot ívelik át, főként a 60-as és 70-es évek látványát bemutatva. A képek térképen, vagy településhez, kulcsszavakhoz kötve kereshetők. A megjelenítő felületen a fotók teljes felbontásban láthatók és 80%-os minőségben le is tölthetők. Ez sok esetben jelenti a kép teljes értékű élvezhetőségét, használhatóságát. A 100%-os felbontású képek elfogadható áron megvásárolhatóak.

Nagyirtáspuszta - 1965 (fentrol.hu - FOMI)

A technológiai háttér újszerű, hatékony és a webes megjelenése is komfortos, mondhatnánk „európai”. A Viamap fejlesztői szép munkát végeztek a teljesen nyílt forráskódú szoftverekre alapozott struktúra kialakítása, fejlesztése során, ami a hatalmas mennyiségű adatot imponáló sebességgel kezeli. Felhasználóként is kapunk érdekes eszközöket, mint a légifotók tájolását segítő georeferálót, vagy megjegyzések tételének lehetőségét a képek kis részleteihez is.

Nagyirtáspuszta - 2010 (Ipoly Erdő Zrt.)

A technológián túltekintve, a közlés által adott személyes élmény leírhatatlan. Akár fél évszázados múltba van módunk szemlélőként visszatekinteni. Felfedezni ma már nem létező utcákat, azóta döbbenetesen megváltozott helyeket, környezeteket – felér egy időutazással. S ha a szakmai haszonra gondolunk, az erdőtáj változásainak érzékelhető valóságként való felmérésére is kiválóan alkalmas a honlap nyújtotta alkalmazás. Bátran mondhatjuk: Íme az alma, tessék leszakítani!

(fentrol.hu – FÖMI; Pataki Zsolt/Ipoly Erdő Zrt. – Országos Erdészeti Egyesület)