Faanyag eredetigazolás

Tisztelt Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók!

Az Országgyűlés elfogadta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását, a képviselők 170 igen, 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett döntöttek így.
A jogszabály azon uniós irányelv átvételét tartalmazza, amely megköveteli a piacra kerülő faanyag eredetigazolási rendszerének kidolgozását. Ennek célja az illegális fakitermelés hatékony visszaszorítása. Az általános vitában elhangzott: eljárás indult Magyarország ellen, mert a 2013-tól hatályos uniós szabályozást nem ültette át a magyar jogba.
A törvény szerint fát és faanyagot a belső piacon forgalomba hozó, vagy azzal kereskedő magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek kötelesek a faanyag származásának igazolására. Ezt az erdészeti hatóság ellenőrzi, amely a többi között elkobozhatja az illegális faterméket, illetve az azt szállító eszközt, felfüggesztheti az illegális terméket forgalmazó vállalkozás működési engedélyét, továbbá erdővédelmi bírságot szabhat ki. (MTI)
Az Országgyűlés elé került „saláta módosító” szövegét mellékeljük.
A fenti hírhez két megjegyzést szeretnénk fűzni:
A MEGOSZ korábban már többször is jelezte a kérdéses jogszabály módosítással kapcsolatban, hogy a tervezetben leírtak olcsón és egyszerűen megvalósíthatók, ha a meglévő és 2015. január 01-től hatályba lépett EKÁER rendszert kis változtatásokkal és kiegészítésekkel alkalmassá tesszük az EUTR teljes kiváltására. Részletes javaslatunk ide kattintva olvasható. Sajnos a leírtakat nem vették figyelembe a törvénymódosítás során.
Másrészt az az információnk, hogy az Erdőtörvény alapvető módosításával kapcsolatos jelenlegi álláspont szerint arra csak a Természetvédelmi törvény módosításával együtt kerülhetne sor. A MEGOSZ több koncepciót, szövegszerű javaslatot dolgozott ki és a földművelésügyi tárca által feltett kérdés-sorokra részleteiben és határidőre szakmai válaszokat adott. Reméljük, hogy az ebbe fektetett munka nem veszett kárba és mégis lesz rövidesen egy gazdálkodó-barátabb Erdőtörvényünk.

MEGOSZ