Megvédtük az erdőgazdálkodás nemzeti jellegét

tz

Az EP kedden megszavazta az Európai Erdőstratégiáról szóló jelentést, melynek számos rendelkezése egyezik a magyar érdekekkel. „Az elfogadott állásfoglalás megtiltja többek között az erdőgazdálkodás uniós hatáskörbe emelését, ami a hazai erdészek egyik legfőbb törekvése. Jelentős magyar siker tehát, hogy ezt most az EP kimondta” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

A néppárti politikus kiemelte: a jelentés legfőbb üzenete teljes mértékben összhangban áll a magyar erdőgazdálkodók érdekeivel. Kimondja ugyanis, hogy az Európai Parlament számára elfogadhatatlan minden kísérlet, mely uniós szintre kívánja emelni az erdőgazdálkodást. „Egyhangúan mondjuk tehát, hogy tartsuk tiszteletben az ágazat helyi és regionális jellegét és a tagállamok hatásköri illetékességét” – húzta alá Erdős Norbert.

Az elfogadott dokumentum elismeri, hogy az erdők és az erdőgazdálkodók kiemelt szerepet töltenek be a vidék életében, nélkülük a vidék fejlesztése elképzelhetetlen.

Az erdőgazdálkodást, és hozzá kapcsolódóan a fafeldolgozást ezért megfelelően támogatni kell a rendelkezésünkre álló vidékfejlesztési programokon belül. „Megnyugtat a tudat, hogy a magyar vidékfejlesztési program jelentős mértékben támogatja az erdeinket” – mutatott rá Erdős Norbert.

Az erdőgazdálkodás és a fafeldolgozás mellett azonban az erdőkkel összefüggő egyéb tevékenységeket is támogatnunk kell. Például a gombák és bogyós gyümölcsök szedése, a legeltetés és az agrár-erdészet, valamint a méhészkedés jelentősen hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez. „Külön öröm számomra, hogy a jelentés elismeri a rövid vágásfordulójú energiaültetvények és a belőlük származó biomassza hasznosságát és a fenntartható erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó jelentőségét” – emelte ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság fideszes tagja.

(EPP-HungarianPress)