Biológiai sokszínűség és a talaj

Május 22. a Biológiai sokféleség nemzetközi napja. Ez alkalomból jelentetett meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) napokban magyar nyelvű infógrafikát, ami, nem elfeledkezve a Talajok nemzetközi évéről idén, képes formában mutatja be a biológiai sokszínűség szerepét a talaj-ökoszisztémában.

Sokunknak fel sem tűnik, hogy a mindennapokban milyen fontos szerepet játszik a biológiai sokféleség, mégis milyen keveset tudunk róla és talán még kevesebb figyelmet szentelünk neki. Ugyanilyen rejtett kísérője életünknek a talaj. Pedig táplálkozásunk, életmódunk és napi rutinunk révén közvetve és közvetetten is befolyással bírunk a mezőgazdaságra és ezáltal bolygónk teljes ökoszisztémájára.

A Talajok nemzetközi évének apropóján, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) igyekszik ráirányítani a figyelmet a terület egy speciális szegmensére: a talajban megbúvó számtalan élőlényre – a legkisebb mikroorganizmustól egészen az emlősökig. A FAO most megjelent infógrafikájából megtudhatjuk többek között, hogy a talaj földünk legösszetettebb ökoszisztémája, mely a földi biodiverzitás negyedének szolgál otthonául.

Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította ezt a napot a Biológiai sokféleség nemzetközi napjává, megemlékezve a Biológiai Sokféleség Egyezmény szövegének 1992. május 22-i elfogadásáról. Ennek apropóján minden évben világszerte különböző rendezvények, akciók révén hívják fel az emberekben figyelmét az élővilág változatosságának megőrzésének fontosságára. Ezt a jeles napot hazánkban 2004 óta ünnepeljük.

A 2015-ös évet az ENSZ 68. Közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, december 5-ét pedig a Talaj Világnapjának. A rendezvénysorozat fő célja, hogy tudatosítsa mindenki számára a talaj alapvető szerepét az élelmiszerbiztonságban, a fenntartható fejlődésben, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és nem utolsó sorban, az emberi életben.

Az oktatásra, környezeti nevelésre is alkalmas, nyomdai minőségű infógrafika az alábbi linken érhető el, felhasználása, terjesztése térítésmentes. További képanyag a nemzetközi év hivatalos oldaláról tölthető le.

(Forrás: FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Iroda és OEE)