Két gén módosításával kétszer gyorsabban nőnek a fák

Kétszer gyorsabban növő, magasabb és vastagabb fák segíthetnek a klímaváltozás negatív hatásainak a legyőzésében.

A Manchesteri Egyetem tudósai felfedeztek egy módszert arra vonatkozólag, hogy hogyan késztessék a fákat nagyobb és gyorsabb növekedésre, ami megnövelheti a megújuló források készleteit, és segíthet a fáknak megbirkózni a klímaváltozás hatásaival.

A tanulmányban, amelyet a Current Biology című folyóiratban publikáltak, a kutató csapat sikeresen változtatott meg két gént a nyárfákban azért, hogy a szokásosnál gyorsabb és nagyobb növekedésre késztessék őket.

Simon Turner, a Manchesteri Egyetem Élettudományi Karának a professzora vezette a kutatást. „A fák növekedési sebességét a szárban történő sejtosztódás sebessége határozza meg. Két gént azonosítottunk, amelyek képesek irányítani a sejtosztódást a szárban és ezáltal felülírják a normál növekedési ütemet.”

„Habár az új tulajdonságot még szabadföldi körülmények között is tesztelni kell, ez a felfedezés megnyitja az utat az olyan fák létrehozásához, amelyek sokkal gyorsabban nőnek, és hozzájárul ahhoz, hogy megfeleljünk a megnövekedett növényi biomassza (bioüzemanyagok és egyéb anyagok megújuló forrásai) iránti igényeknek, miközben tovább csökken a CO2 kibocsátás a légkörbe.”

szuperfaA képen egy nyárfa keresztmetszete látható, amelynek a génjei módosítva lettek,

így a sejtek gyorsabban osztódnak. Fotó: Prof. Simon Turner

A felfedezés hozzájárulhat a bioüzemanyag, illetve az ipari biotechnológiai szektor biomassza ellátásának lehetséges növeléséhez, valamint segíthet a növényeknek megbirkózni a klímaváltozás környezeti következményeivel.

Turner professzor hozzátette: „A mi munkánk megadja a lehetőséget ahhoz, hogy talán képesek lehetünk fenntartani egy gyors növekedési sebességet még a kedvezőtlen és változó környezeti feltételek ellenére is, melyekkel valószínűleg minden növénynek szembe kell néznie.”

„A legtöbb növény, beleértve a terménykultúrákat is, kisebb növekedéssel válaszol a kedvezőtlen környezeti feltételekre, ami ennek megfelelően kevesebb termést eredményez. Annak megértése, hogy a növények miképpen reagálnak a környezet jelzéseire és, hogy vajon milyen mértékben vagyunk képesek megváltoztatni őket ahhoz, hogy felülbírálják ezeket a jelzéseket, bizonyosan nagyon fontos a növényi teljesítmény folyamatos fejlesztéséhez. A jövőben lehetséges, hogy a PXY és a CLE gének sejtekben történő expressziójának a befolyásolása felülírhatja azokat a környezeti jelzéseket, melyek általában megváltoztatják a növények növekedését”.

„Ez egy olyan eredmény, amelyet természetesen még szabadföldi körülmények között is tesztelni kell, de egy lehetséges megoldást adhat napjaink egyik legsürgetőbb kihívására.” A kutatók jelenleg egy erdészeti termékeket gyártó vállalattal terveznek közös munkát a szabadföldi teszteléshez.

A munka egy korábbi, 2010-es tanulmányon alapul, amelyben a csapat azonosította a szóban forgó gének szerepét a lúdfű (Arabidopsis) növényben.

A tanulmányt támogatta a BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council).

Fordította:
Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító
www.kocsiistvan.webs.com
kocsiistvan@freemail.hu

Forrás:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150416083355.htm

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)