Sikeresen zárult az erdészeti szakszemélyzet továbbképzése

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók!

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2015. április 28-29. között általános továbbképzést tartott az erdészeti szakszemélyzet részére az erdőgazdálkodást és az erdészeti szakirányítást érintő szakmai kérdésekről, hatályos jogszabályokról és azok alkalmazásáról, valamint a hatósági elvárásokról.

A tananyag tartalmazza az erdészeti szakirányítást érintő alapvető közigazgatási alapfogalmak ismertetését, a körzeti erdőtervezés menetét, az erdőgazdálkodók nyilvántartásával kapcsolatos szabályokat, az éves gazdálkodás megtervezéséhez és hatósághoz történő bejelentéséhez szükséges alapismereteket, az erdőkár bejelentési rendszer működéséről szóló tájékoztatót, az erdészeti támogatások igénybevételéhez szükséges tudnivalókat, valamint az erdészeti hatóság adatszolgáltatási rendjének ismertetését és a NÉBIH honlapján az erdőgazdálkodással kapcsolatos nyilvános információk elérhetőségét.

A továbbképzés vizsgával zárult, melyet a résztvevők 97%-a sikeresen teljesített. Az írásbeli vizsgán az erdészeti hatóság az erdészeti szakirányítással kapcsolatos alapfogalmak és a szakirányítói munkában használatos nyomtatványok ismeretét és a hatósági határozatok szakszerű értelmezését kéri számon a vizsgázókon.

Jogszabályi előírás alapján erdészeti szakirányítási munkát csak olyan jogosult erdészeti szakszemélyzet végezhet, aki az erdészeti hatóság által előírt továbbképzést teljesítette. Az erdészeti hatóság 2011 óta összesen 18 továbbképzést szervezett, amelyeken a Névjegyzékben nyilvántartott erdészeti szakszemélyzet 82%-a vett már részt.

A következő továbbképzés várhatóan 2015 októberében kerül megszervezésre.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság)

Erdészüdvözlettel:

Duska József

programvezető