2016 januárjától nyilvántartásba veszik a hazai fakitermelőket

Új nyomon követési rendszer kiépítésével venné elejét az illegális fakitermelésnek a kormány. Az érintett szereplőknek a jövő év elejétől a Nébih honlapján kell regisztrálniuk. A hatóság szerint a falopás mértéke hazánkban évi 500 ezer köbméterre tehető.

Új eszközzel számolná fel a kormány az illegális fakitermelést. A jövő év elején elinduló faanyag-nyomonkövetési rendszerben a szokványos erdőterület-ellenőrzések helyett kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésekre kell számítani.

A struktúra kiépítése egyébként uniós kötelezettségünk, a 2013-ban hatályba lépett rendelet ugyanis sokkal szigorúbb fellépést követel a tagállamoktól, amelynek része a kockázatelemzési rendszer felállítása is. Hazánk 2015 áprilisában fogadta el az erdőtörvény módosítását, a nyomon követési rendszer felállításával és működtetésével pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) bízta meg a kormány. A hivatal becslése szerint ma évi 500 ezer köbméterre tehető a hazai illegális fakitermelés nagysága, ennek azonban mindössze töredéke ismert: az erdészeti hatóság mindössze 20 ezer köbméternyi falopást regisztrált az elmúlt évben.

Az új rendszer keretében az érintett piaci szereplőket 2016 januárjától a hatóság nyilvántartásba veszi, és technikai azonosító számot is kapnak. Az ellenőrzések hatékonysága érdekében a kockázatelemzési rendszert összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a rendőrség adataival. Miután az uniós rendelet a nemzetközi együttműködést is szorgalmazza a területen, elképzelhető, hogy az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszerrel egybekötve, határokon átívelő akció során buktatják le a bűnözőket.

A NÉBIH lapunkkal közölte: az első ellenőrzések célja a tájékoztatás és a hiánypótlás lesz, ugyanakkor, ha illegális fakitermelés nyomaira bukkannak, akkor már az első alkalommal is szankcióra számíthatnak az érintettek. A pénzbüntetés mellett a faanyag, illetve annak eladásából származó bevétel elkobzása, a szállítóeszközök lefoglalása, az érintett vállalkozások engedélyeinek visszavonása is szerepel a szankciók listáján.

A rendszer hazai bevezetésével előreléphetünk a jogszerűtlen fakitermelések és az azokból származó illegális kereskedelem visszaszorításában hazánkban is – hívta fel a figyelmet a Nébih. A hatóság szerint fontos, hogy a hazai fakitermelés mintegy felét kitevő erdei tűzifa ellenőrzötten, a lehető legjobb minőségben és a piaci viszonyok között korrektnek számító mennyiségben jusson el a fogyasztókhoz. A szürke- és feketegazdaság visszaszorításával előnyt élvezhetnek a tisztességes piaci szereplők, javulhat az adófizetési morál és az adóbevételek is emelkedhetnek.

(Forrás: ERDŐ-MEZŐ ONLINE, OEE)