HELYESBÍTÉS és pontosítás az EMVA-s kiemelt jövedelempótló támogatásokkal kapcsolatban!

 

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók!

Május 10-én körlevélben szétküldtük és a honlapunkra is feltettük az alábbi hírt:

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától az alábbi tájékoztatást kaptuk az emelt szintű jövedelempótló támogatásokkal kapcsolatban. Felhívjuk mindenki szíves figyelmét az abban leírtakra!
Erdészüdvözlettel: Dr. Sárvári János ügyvezető elnök

„Azon ügyfelek, akik az emelt szintű jövedelempótlót kértek a Támogatási kérelmükben, és az Egységes Kérelem felületén a mezőgazdasági bevétel sorban „0” összeget írnak, azok direkt helyszíni ellenőrzésre lesznek kiválasztva. A helyszíni ellenőrzés során, ha nem tudja bemutatni az igazoló dokumentumokat, akkor az alapszintű jövedelempótló támogatás 50%-át fogják meghatározni, valamint az eddigi évek során kifizetett emelt szintű jövedelempótló jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, így azt visszaköveteli az MVH. Azon emelt szintű ügyfelek, akik nem nullával töltik a mezőket, azokat az ügyfeleket az évek folyamán folyamatosan választják ki helyszíni ellenőrzésre. Ha ezen helyszíni ellenőrzéseken kiderül, hogy a benyújtás során nem a valóságnak megfelelő adatokat adták meg, úgy életbe lép a fent leírt szankció.”

A tagságtól érkezett visszajelzések alapján részletesen átnéztük a vonatkozó 88/2007.(VIII.17.) FVM rendeletet (a következő linket bemásolva olvasható: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700088.fvm) és megkértük az MVH véleményét is. Ennek alapján a valós helyzet a következő:

  1. Értelemszerűen csak a támogatási kérelmek évére vonatkozóan vizsgálják a kiemelt jövedelempótló támogatás igénylésének jogszerűségét, az ehhez szükséges dokumentumok meglétét.
  2. Azokat, akik a telepítés megkezdésekor kiemelt jövedelempótló támogatást kértek, de további egységes kérelmeik benyújtása során a „mezőgazdasági bevétel” sorban 0 összeget szerepeltetnek, azok mindegyikét sem fogják helyszíni ellenőrizni, csak azokat, akik a kiválasztási folyamatban sorra kerülnek. Ennek mértéke egyébként átlagosan a kifizetési kérelmet benyújtók számának 5-7 %-át éri el. De a cél az, hogy a valóságnak megfelelő adatokat szerepeltessük.

Szíves elnézésüket kérjük, ha az első híradás miatt felesleges riadalmat keltettünk az EMVA-s erdőtelepítők között, de a fontos az, hogy a helyesbítés gyorsan és ellenőrzött formában megjelenhetett.

Erdészüdvözlettel:

Dr. Sárvári János

ügyvezető elnök