Folytatódik a MEGOSZ környezeti nevelés programja

A MEGOSZ a 2016-os év mottójának a környezeti nevelést választotta a magyar magánerdőkben, mivel fel kívánja hívni a figyelmet környezetünk legtermészetesebb elemével, az erdővel történő gazdálkodás fontosságára. Ezért indította el a „Zöld erdőben jártam” elnevezésű programját a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, amelynek során országszerte rendezvényeket szervez a magánerdősöknek és az erdő iránt érdeklődő fiatal generációnak. Június elején a Harangodi Erdei Iskolában a környezeti nevelést felkaroló, nagy sikert aratott rendezvényre került sor és ennek szellemében szerveztük Somogyszobon a magánerdősök országos találkozóját is. A két rendezvényen több mint félezer iskoláskorú gyermek ismerkedett az erdő életével, az erdészet mindennapjaival.

Folytatásként a jövő erdőkezelésének legfontosabb szereplőit keressük fel, vagyis az erdészeket képző intézményeket. Így is szeretnénk ráirányítani a hosszú távú gondolkodás és a bölcs gazdálkodás fontosságára a figyelmet, ami meghatározó eleme lesz a jövő nemzedék életének, természeti környezetének.

A program szerint az erdészképzés hat helyszínén több előadásból álló szakmai és konzultációs napot szerveztünk, szervezünk 2016. október-november hónapban a diákok, a technikus minősítőt végző fiatal szakemberek, a körzet fiatal magánerdő tulajdonosai, gazdálkodói részvételével. A program őszi szünet előtti előadásai a környezetünk kialakulásától indulva mutatták be az erdő és a vele felelősen gazdálkodó szakember szerepét, rávilágítva az elvárásokra, amelyeket a közösség, a társadalom támaszt az erdő kezelőjével szemben. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezet alakításának felelősségére, megőrzésének fontosságára, ahol rendezett viszonyok között, jól képzett szakemberek irányításával lehet kezelni az erdőket és ezzel fenntartani az egészséges környezetet is.

Az október során már lezajlott előadások:

  • Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium – Ásotthalom
  • Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola – Szeged
  • Roth Gyula Erdészeti, Faipari SZKI és Kollégium – Sopron

A novemberben tervezett programok:

  • FM ASzK – Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája: Mátrafüred, 2016. november 10-én a Vadas Jenő Napok keretében,
  • Dráva Völgye Középiskola: Barcs, 2016. november 16-án 8-14 óra,
  • Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola: Somogyzsitfa – Szőcsénypuszta, 2016. november 17-én 8-14 óra

„JÓL KEZELT ERDŐ – TERMÉSZETES KÖRNYEZET – EGÉSZSÉGES EMBEREK”

Bővebb információk: Duska József programfelelős

06-30/455-39-12