MEGOSZ tájékoztató rendezvény Székesfehérváron

Tisztelt Magánerő Tulajdonosok és Gazdálkodók!

Jó érzékkel választotta ki Márton Edit erdész, szakirányító a január végi időpontot egy tájékoztató előadásokat felvonultató szakmai nap megszervezéséhez. Már túl az évindításon az erdőtervezés indító tárgyalásait és terepi felvételeit megelőzve szeretett volna információkat átadni a térségben élő, gazdálkodó magánerő tulajdonosoknak gazdálkodóknak. Az alapgondolat az volt, hogy az erdő tulajdonosa, aki nem feltétlenül szakember, de az erdejét szeretné hosszú távon jó kezekben tudni, hogyan tud az erdőtervezés megkezdése előtt információkat kapni az erdeje kezeléséről a választható lehetőségekről. A helyszín, a Székesfehérvár sóstói tanösvény bejárata melletti Szent Kristóf templom parókiájának előadó terme tökéletes választásnak bizonyult a megjelenő közel ötven erdőtulajdonos számára.

Az első előadást Mészöly Károly erdőmérnök erdőtervező tartotta, bemutatva a 2017-ben erdőtervezésre kerülő körzet erdeinek főbb adatait, az egyes községhatárok tervezési sajátosságait. Kitért az erdőnevelési feladatokra a fahasználati lehetőségekre, az erdőtulajdonosokat érintő feladatokra, választási lehetőségekre.

A Pro Silva Hungariae képviseletében Keresztes György erdőmérnök az örökerdő gazdálkodás előnyeit, hátrányai igyekezett bemutatni, felvonultatva a szálalással mát több évtizede kezelt állományok nevelési és fahasználati adatait. Előadását számos fotóval, állományszerkezeti ábrával gazdagította.

A MEGOSZ képviseletében Duska József erdőmérnök előadásának első felében a Vidékfejlesztési Program már megjelent és a napokban megjelenő erdészeti intézkedéseit ismertetve felhívta a figyelmet a pályázati lehetőségekre, és buzdította a jelenlévőket az erdők kezelésére, fenntartására elkülönített keretek felhasználására. Az előadás második felében egy, már két erőtervezési ciklusban szálaló erdőként kezelt gyertyános kocsánytalantölgyes magánerdő üzemmód váltásának elindítását és két évtizedes kezelését, jövedelmezőségét mutatta be.

Az előadások befejeztével számos kérdést kaptak az előadók. Legtöbben az erdőtervezés és az üzemmód váltás felől érdeklődtek, de sok megjegyzés vélemény merült fel a fakitermelés és szállítás adminisztrációjának változásairól is. Az eszmecsere baráti beszélgetések keretében folytatódott az ebéd elfogyasztása közben.

Duska József

dscf5042