Füzér 2017 MEGOSZ nagyrendezvény

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

Füzér adott otthont a MEGOSZ 2017 évi Nagyrendezvényének. Sajnos az időjárás nem kedvezett, de így is sokan összegyűltek és megvitatták a magánerdőkkel kapcsolatos ügyeket, illetve kitüntetést adtak át az arra érdemeseknek.

A rendezvény vezénylője Duska József, a MEGOSZ ügyvezető elnöke, az esemény házigazdája pedig Horváth Jenő, Füzér erdész végzettségű polgármestere volt, aki egyben MEGOSZ tag is.

Dalvári Vince FM osztályvezető felolvasta Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét a kapcsolóra kattintva olvashatják.

dr. Semjén Zsolt levele

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy gazdától a földet, erdésztől az erdőt nem kell félteni.

Jakab István a sajtótájékoztatón kiemelte: az új erdőtörvény elfogadásával azonos elbírálás alá kerültek az állami és magánerdők gazdálkodói. 1945 óta ez volt az első törvényalkotási folyamat, amely érdemben foglalkozott a magánerdő tulajdonosok ügyeivel. A szeptember elején életbe lépett új erdőtörvény eredményeként a magánerdőkben gazdálkodók is megkapják a lehetőséget a megfelelő támogatások eléréséhez.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, fontos a vidék életében a magánerdő.

 A köszöntő beszédek sorát Mocz András a MEGOSZ elnöke zárta.

Mocz András a Megosz elnöke elmondta: Magyarországon körülbelül ötszázezerre tehető az erdőtulajdonosok száma, az erdőterületeken gazdálkodók száma pedig becslések szerint 38 ezer és 45 ezer között van. A rendszerváltás óta a magánerdő tulajdonosok kétszázezer hektárnyi erdőt telepítettek, hozzájárulva ahhoz, hogy az erdőterületek aránya 20 százalék fölé emelkedjen. A szövetség célja, hogy legkésőbb 2050-ig 27 százalékra növeljék ezt az arányt. Hozzáfűzte: nagy segítség volt, hogy tavasszal a vidékfejlesztési program pályázatai megnyíltak az erdőgazdálkodók előtt, pályázhatnak például ültetvények telepítésére, de lehet támogatást kérni az erdőt ért károk felszámolására is. A támogatások azért is fontosak, mert a magánerdők feltőkésítése az elmúlt évtizedekben elmaradt, hiányzik például az erdő ápolásához szükséges gépesítés, vagy a közjóléti feladatok ellátásának finanszírozása.

A beszédeket a kitüntetések átadása követte.

A Rimler Pál emlékérmet az idén Somogyvári Vilmos kapta.

Luzsi Józsefet, a MEGOSZ előző elnökét az elnökség döntése alapján tiszteletbeli elnökké avatták.

Végül emlékplakettet nyújtottak át Jakab István alelnöknek, Győrffy Balázs NAK elnöknek, Zambó Péter OEE elnöknek, Támba Miklós korábbi MEGOSZ alelnöknek, valamint távollétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Bitay Mátron Örs államtitkárnak és Szalai Károly erdészeti referensnek.

A beszédek, kitüntetések után középkori, reneszánsz zenei és prózai műsor következett, majd ebéd.

Délután elsőként Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár „Az erdőtörvény módosítás célja, fontossága és szerepe a magyar vidék életében” címmel tartott előadást.

Őt követte dr. Mezei Dávid az „Ipari célú fás szárú ültetvények támogatása a Vidékfejlesztési Program keretében” című előadásával.

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni – közölte Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) által szervezett országos találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren. Kiemelte, hogy a 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdőgazdálkodókat. A pályázati lehetőségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdőtelepítési támogatás most kibővült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdőtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdőgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él. Az ilyen ültetvények támogatásával azt kívánják elérni, hogy enyhüljenek a természetes erdőkre nehezedő iparifa-alapanyag igények – mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: újra divatba jött a fa, mint természetes alapanyag és az ipar részéről világszerte egyre növekvő igényre számít az ágazat, különösen az olyan fejlődő piacokról, mint Kína. Ezt a növekvő keresletet egyre kevésbé szeretnék a természetes erdőkből fedezni. Ehelyett mezőgazdasági területeken létrehozott nemenysár, vagy akácfa ültetvények segítségével teremtenék elő a szükséges iparifa-mennyiséget, ezek a földek a kitermelést követően újra visszaalakíthatóak mezőgazdasági hasznosításra.

Győrffy Balázs, a nemzeti Agrárkamara elnöke bemuttata mindazt a szolgáltatást, amit a NAK nyújt az erdőgazdálkodó tagjainak, valamint a NAK és a MEGOSZ együttműködését, majd áttért a hamarosan bekövetkező kamarai tisztújítás ismertetésére.

Végül Horváth Iván, a Pro Silva Hungaria egyesület elnöke „Fenntarthatóság vagy tartamosság? – a környezet állapota és az erdokezelés” címmel tartott előadást.

Az előadások után a rendezvény résztvevői a szabad területen kiállító partnerek a Valkon és a STIHL gépbemutatóit nézte meg, dacolva a hideg esővel. Sokan a családjukkal érkeztek az ország e nagyon távoli de rendkívül szép zugába és több napra berendezkedve bejárták a környéket, megkeresték a legendás történelmi helyeket, és nem hagyhatták ki a gyönyörűen felújított Füzér Várát.

Végül tekintsék meg az előzetes összefoglaló filmet, a Hazai Vadász TV Magazin szeptember 30-i adásának műsorajánlóját:

Forrás:  MTI, Hazai Erdész, Fatáj-online.
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós, Duska József.