A tűzgyújtási tilalmat megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelem szakemberei

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok  Tisztelt Erdőgazdálkodók

A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. A változó időjárás azonban gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött. Az új szabályozás szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának  meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelmi szakemberei.  Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt idejéig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Az új rendszer segítségével időjárási változás esetén gyorsabbá válik a tilalom elrendelése és visszavonása.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu<http://www.erdotuz.hu>  vagy a www.katasztrofavedelem.hu<http://www.katasztrofavedelem.hu> honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Az áttekintő térképre kattintva megjelenő, http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ címen közvetlenül is elérhető erdészeti térképen kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet és a környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A Rétegek menüpontra kattintva további rétegeket kapcsolhatunk be. Alaprétegként beállítható a Google Hybrid térkép is. A térképen lehetőség van koordinátás keresésre is EOV és WGS84 vetületi rendszerben.
A térkép piros színnel a megtekintés napján hatályban lévő tűzgyújtási tilalmat mutatja!

A következő napi aktuális lehatárolást tartalmazó térképet, mindig a következő nap 00.01 perckor másolja át egy program a NÉBIH térkép szerverére. A NÉBIH térkép szerverén ezzel kapcsolatban a nyilvános erdőtérkép mintájára egy új térképi felület került kialakításra, amelyen piros színnel egyértelműen lehatárolásra kerülnek azok a megyék/országrészek, ahol adott napon tűzgyújtási tilalom van. http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/

A térképi rétegek alapbeállítását a felhasználó is tudja változtatni. A NÉBIH térkép szervere generál egy kép formátumú térképet, ami beszúrható bármely honlapra. A térkép fejlécben mindig az aznapi dátum jelenik meg, így egyértelmű, melyik napra vonatkozik a térkép
[cid:image006.jpg@01D3E6B3.7A5101A0]
A nyilvános linkről elérhető térkép, szabadon beilleszthető más honlapokra, így amikor változik annak tartalma, nem kell szerkeszteni a honlapját, automatikusan frissül a térkép.
A kép beszúrása URL címből funkcióval kell beilleszteni a képet, az alábbi link megadásával a saját honlap admin felületén a kép helyénél.
http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/geoserver/nebih/wms?service=WMS&version=1.1.0&request=GetMap&layers=nebih:tuzgyujtas&styles=&bbox=384000.0,32000.0,960000.0,384000.0&width=768&height=469&srs=EPSG:23700&format=image%2Fpng%3B+mode%3D8bit
Ezen kívül szükséges még beállítani a saját honlap admin felületen, hogy a képre kattintással vigyen el a tűzgyújtási tilalom térképre és meg kell adni neki a térkép url címét is. http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu
A térkép más honlapba történő beillesztésével, illetve a térképpel kapcsolatos további technikai segítségnyújtást a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának Erdőfelügyeleti és Erdővédelmi Szolgálati Osztálya (Debreceni Péter, főerdőfelügyelő, telefon; 06-70/436-0378; email; DebreceniP@nebih.gov.hu<mailto:DebreceniP@nebih.gov.hu>) tud adni.

Forrás:

Dr. Nagy Dániel igazgatóhelyettes
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság