Az építőiparnak lehet majd gondja fenyő fűrészáruval; mondta Zambó Péter államtitkár

 

Március 17-én egy sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium az Erdők Nemzetközi Napjára, ahol egy kérdés erejéig az ukrán-orosz háború erdőgazdálkodásra gyakorolt hatása is felvetődött. Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár kifejtette: a fakitermelésünket a kialakult helyzet nem befolyásolja, hiszen az érintett államokból eddig is főként fenyő fűrészáru érkezett hazánkba. Abból pedig, ha akarnánk sem tudnánk többet kitermelni, hiszen a magyarországi erdők főként tűzifát, valamint bútor és papíripari anyagot adnak.

“A jelenleg folyó események nem azt a faanyag-felhasználást befolyásolják, amit a magyar erdőkből tudunk kitermelni, hiszen azokból az országokból, ahol ezek a harcok dúlnak elsősorban a fenyő fűrészárú érkezik Magyarországra” –  részletezte Zambó Péter a rendezvényen. Az államtitkár kitért arra, hogy ilyen jellegű fenyőből hazánkban jelenleg minimális mennyiségben áll rendelkezésre, tehát az építőiparnak tényleg gondja lehet a keleti áru esetleges pótlásával. Hazánk erdeiből azokat ugyanis nem tudjuk helyettesíteni.

Mint fogalmazott, a hazai erdőkben a tűzifát, a papíripari alapanyagot és a bútorgyártáshoz szükséges, jó minőségű rönköt is meg tudják termelni az erdészek, de a fenyő fűrészárut a fakitermelés fokozásával nem lehet pótolni, mert az erdeinkben ilyen fenyők jellemzően nincsenek.

Az államtitkár szerint ugyanakkor a probléma csak fokozza annak a kutatásnak a fontosságát, ami éppen a Soproni Egyetem és az Erdészeti Tudományos Intézet közreműködésével kezdődött meg. Abban többek között arra próbálnak megoldást keresni a faipar és az erdőgazdálkodás szereplőinek összehangolásával, hogy a hazai erdőkben található fafajok milyen lehetőségeket rejtenek az építőipar számára. A rendelkezésekre álló fafajaink tudatos felhasználási módja hosszútávon csökkentheti a fűrészáru kapcsán meglévő importfüggőségünket.

Forrás: Erdő-Mező Online