KUHN Kft. gépbemutatója, MEGOSZ tagtoborzó rendezvénye Szentgálon

A KUHN Rakodógép Kft. és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közös szervezésben, 2010. június 22-én egy gépbemutatót és tagtoborzóval egybekötött szakmai napot tartott Szentgálon. A házigazda Bodor Dezső Károly, az Ihartű KFT ügyvezetője volt.
A rendezvényre mintegy 120 erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos regisztrált.
A Szentgáli Művelődési Házban az egybegyűlteket először Bodor Dezső Károly, mint házigazda köszöntötte, majd Luzsi József a MEGOSZ elnöke üdvözölte a vendégeket, végül Kristofics Károly a KUHN Rakodógép Kft. értékesítési vezetője ismertette a délelőtti gépbemutató programját.
A gépbemutató eredeti helyszínét az erősen felázott talaj miatt fel kellett cserélni. Így a terepi programra egy széldöntött állományban, Szentgál 62/C erdőrészletben került sor.
A bemutatóra érkezetteket Dr. Horváth Zsolt (a helyi választókerület parlamenti képviselője) köszöntötte, aki nagy érdeklődést tanúsít az erdőgazdálkodás iránt.

Munkaközben megtekinthettük a Valmet 911.3-as keményfára kialakított processzorfejjel ellátott harvestert. A gép előhasználatokban is kiválóan használható a visszamaradó állomány sérülése nélkül. A harvester a kitermelt hengeresfát hosszanként és átmérőcsoportonként készletezi a forwarder számára. A műszak végére a gép memóriájából megtudhatjuk a napi teljesítményt választékonként.

A kitermelt és készletezett fát a Valmet 860.3-as 14 to teherbírású forwarder közelítette ki a közbenső rakodóra. A kiszállító eszköz 2×3 m-es hosszított rakfelületű szerelvénnyel rendelkezik.

A közbenső rakodóra kiközelített faanyagot egy Epsilon E90Z96 daruval felszerelt kamion szállította el a felhasználóhoz.

Bemutattak még a vágástéri hulladék feldolgozására alkotott Eschlböck 82-es nagy teljesítményű aprítógépet. Az aprítógépet egy Epsolution M110z96-os daru szolgálta ki.

A program Bándon, a Kakukk Vendéglő konferenciatermében folytatódott.
Kristofics Károly ismertette a gépcsoportra   vonatkozó alapvető szabályokat, továbbá adatokat kaptunk az üzemelési költségekre vonatkozóan is.
Ezt követően a KUHN Kft. vendégeként a résztvevők elfogyasztották a felszolgált ízletes ebédet.

A délutáni MEGOSZ konferenciára sem lankadt az érdeklődés.
A jelentős számú hallgatóság nagy érdeklődéssel hallgatta Luzsi József elnök megnyitóját.
Ezt követően Vaspöri Ferenc igazgató (Veszprém Megyei MgSzH Erdészeti Igazgatósága) az új
Erdőtörvény és végrehajtási rendelete alkalmazásának első tapasztalatairól tartott előadást,
majd a feltett kérdésekre válaszolt.

Luzsi József a MEGOSZ elnöke ” A MEGOSZ és annak jelentősége?” című előadása
következett.
Ezután Ali Tamás igazgató-helyettes (MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóság) tájékoztatást
tartott a nemzeti és uniós társfinanszírozott erdészeti jogcímekkel kapcsolatos pályázati
lehetőségekről.
Bodor Dezső Károly (MEGOSZ) ”Mit jelent az erdészeti szakirányítás, milyen előnyöket nyújt a MEGOSZ tagság?” című tájékoztatóját nagy érdeklődéssel hallgatta a résztvevők sokasága.
Végül Dr. Somogyvári Vilmos projektvezető (MEGOSZ) „Tájékoztatás az erdészeti szaktanácsadás és képzés nyújtotta lehetőségekről” című előadása hangzott el.
A délutáni program Luzsi József zárszavával fejeződött be.

A délutáni MEGOSZ program ideje alatt az előtérben a VALKON -2007 Kft. prospektusokkal, személyes szaktanácsadással állt a résztvevők rendelkezésére. Szétosztásra kerültek a STIHL Kft. által biztosított termékkatalógusok is.

A nagy sikerű rendezvényért köszönet illeti Bodor Dezső Károly tagtársunkat, valamint a KUHN Kft-t képviselő Kristofics Károly urat.

Dr. Somogyvári Vilmos

A fényképeket készítette: Mőcsényi Miklós