MEGOSZ NAGYRENDEZVÉNY TÉTEN

„A munkahelyteremtő magánerdő”

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2010. szeptember 24-én Téten tartotta nagyrendezvényét. A nagyszámú közönség között számos vezető politikus és szakmai vezető is helyet foglalt, akiket Luzsi József elnök sorra köszöntött.

Egyesületünket a rendezvényen Zambó Péter elnök, Kiss László általános és Mocz András magán erdőgazdálkodási alelnök és Ormos Balázs főtitkár képviselte. Szabó Vendel a MEGOSZ rendezvény főszervezője volt, aki egyben Egyesületünk technikus alelnöke.

Luzsi József elnök a munkahelyteremtő magánerdő címmel vezette fel a rendezvény konferencia részét. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Mezőgazdasági bizottság Erdészeti albizottság elnöke kifejezte, hogy számára fontos az erdő, az erdőgazdálkodás és az a közérdekű feladat, melyet ellátnak a társadalom érdekében. A munka elvégzéséhez támogatásra van szükség, melyet EU és nemzeti forrásból szükséges előteremteni. Az erdészek munkáját ismeri el a politikai vezetés azzal, hogy megszervezésre kerül az Országház Felsőházi Üléstermében 2010. október 3-án az Erdészeti Nyílt Nap, mely egyben a XIV. ERDŐK HETE nyitórendezvénye is.

Vajai László a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezetője arról beszélt, hogyan lehet forrásokhoz juttatni a gazdálkodókat. Fontos, hogy az erdő értékeket szolgáltasson és rendezett legyen. Az erdőgazdálkodás képes a munkahelyek teremtésére, akár tíz-tizenötezer képzetlen munkaerő is megtalálhatja helyét az erdőgazdálkodásban.

Lapos Tamás erdészeti osztályvezető (VM) a lehetséges támogatásokról tartott előadást. Remélhetőleg a sok lehetőség közül több is időben elérhetővé válik a gazdálkodók számára.

A nagyrendezvény a „Rimler Pál emlékérem” átadásának ünnepe. Ez évben Temesvári Erik okl.erdőmérnök kapta a kitüntető elismerést.

A térség magánerdő gazdálkodói tartottak rövid beszámolókat tevékenységükről, majd Luzsi József elnök foglalta össze a hallottakat. Határozottan fogalmazta meg, hogy a magán erdőgazdálkodók részére pénzügyi támogatásra van szükség, hogy közcélú feladataikat és a munkahely teremtési céljaikat megvalósíthassák. Ehhez egyszerű, átlátható pénzügyi támogatásra és pályázatokra van szükség, továbbá az időben történő kifizetésekre. Mindenkinek magas színvonalú és határidőben elvégzett munkát kell produkálni, legyen az illető az erdőgazdálkodásban vagy a hivatalban.

A résztvevők rövid ebéd után a Stádel Károly Emlékhely felavatására indultak. Stádel Károly a Kisalföld erdésze volt, aki jelentős eredményeket ért el az akác magról történő telepítésében. Luzsi József MEGOSZ elnök és Szabó Vendel alelnök leplezték le a fafaragványt. Koszorút helyeztek az emlékművön az OEE részéről Mocz András alelnök és Ormos Balázs főtitkár, a MEGOSZ részéről Dr. Sárvári János ügyvezető elnök és Támba Miklós alelnök.

Az ünnepség után szakmai gép és termék bemutatók következtek. A rendezvény baráti vacsorával fejeződött be.

Ormos Balázs

2010.09.25
OEE kiemelt híre után