Májusi MEGOSZ híradó

Elbírálták a magánerdős közfoglalkoztatási pályázatokat, megkezdődött a munka

Mint a korábbi MEGOSZ Híradókban jeleztük az igen rövid határidővel kiírt magánerdős közfoglalkoztatási program pályázatait március 11-ig kellett benyújtani. A MEGOSZ aktív támogatásával 74 pályázat érkezett be a megadott határidőig 931 közfoglalkoztatott alkalmazására, ami – figyelembe véve a körülményeket – jó eredménynek tekinthető. A pályázatok elbírálását követően április elején 64 pályázat támogatásról adtak ki határozatot 710 millió forint értékben, ami 802 fő közfoglalkoztatott alkalmazására elegendő 5-9 hónapon keresztül. Ezt követően gyorsan megindultak a szerződéskötések a területileg illetékes kormányhivatal kiemelt munkaügyi központjaival. A MEGOSZ továbbra is segíti és nyomon kíséri a nyertes pályázatokat. A MEGOSZ felkérésének eleget téve 2011. május 05-én Elekes János Gáborné főosztályvezető (Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerő-piaci Alap Főosztály) tájékoztatót és konzultációt tartott a nyertes pályázóknak az első havi elszámolásokkal kapcsolatos kérdésekről, amelyen közel 50 fő vett részt. A MEGOSZ kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy az első pályázati időszak tapasztalatainak figyelembe vételével a közeljövőben írjanak ki újabb magánerdős közfoglalkoztatási pályázatot.

Megnyílik az erdőnevelési beavatkozások jogcím is ez év végén!

A MEGOSZ már évek óta küzd a fiatal erdők ápolási tevékenységével kapcsolatos uniós erdészeti jogcím megnyitásáért. Ennek a hosszantartó, meg-megakadó és újra elinduló munkának is úgy tűnik beérett a gyümölcse, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes főosztályától azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, hogy ez a befejezett ápolások, tisztítások és nyesések költségeinek 50 %-os támogatását célzó jogcím várhatóan 2011. IV. negyedévében megnyílik, az ezzel kapcsolatos támogatási rendelet megjelenik. A jogcím rendkívüli jelentőségű az elmúlt években a nemzeti támogatások hiánya miatt elmaradó ilyen irányú munkák továbbvitele szempontjából és előzetes becslések szerint már az első évben is közel 100 ezer hektár magánerdőt érinthet mintegy 6000 új munkahelyet teremtve országos szinten. Ezúton is szeretnénk megköszönni a VM Erdészeti Halászati és Vadászati Főosztályának, valamint Agrárfejlesztési Főosztályának rendkívül pozitív támogató hozzáállását és segítségét, ami nélkül a jogcím megnyitása nem kerülhetett volna kézzelfogható közelségbe!

100 fős MEGOSZ rendezvény Székesfehérváron

A MEGOSZ nagy érdeklődéssel kísért rendezvényt tartott Székesfehérváron a Fejér megyei magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók részére 2011. május 03-án. A MEGOSZ tagság által kevésbé lefedett megyében a Szövetség munkájának megismertetése is a rendezvény egyik célja volt. Nagy örömünkre közel 100 fő vett részt az eseményen, amelyen először Szalainé Csomós Krisztina osztályvezető (Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága) tartott előadást az új Erdőtörvény és eddig megjelent végrehajtási rendeletei alkalmazásáról, majd Dr. Sárvári János a MEGOSZ ügyvezető elnöke foglalta össze a magyar magánerdő gazdálkodás eddigi 20 esztendős történetét, tájékoztatott a MEGOSZ legfontosabb feladatairól és közelmúltban elért eredményeiről, illetve felvázolta a nemzeti és uniós társfinanszírozott támogatási lehetőségeket a magánerdő szektorban. Végül Márton Edit szakirányító (Székesfehérvár erdésze), úgyis mint a rendezvény házigazdája, az erdészeti szakirányítás feladatairól és a MEGOSZ tagság előnyeiről beszélt. Az ezt követő vitához hozzászólt Dr. Banizs Károly dunántúli összekötő és Pintér József túraút felelős (Magyar Természetvédő Szövetség) felajánlva együttműködésüket a térség erdőtulajdonosainak a területükön átvezető túra-utak fenntartásában és működtetésében egymás folyamatos, kölcsönös tájékoztatása mellett. Ebben a témában Szövetségük és a MEGOSZ országos szinten is egyeztet majd. A rendezvény záró szakaszában kötetlen konzultáció és beszélgetés alakult ki a jelenlévők között. A jó hangulatú és igen sikeres rendezvény előkészítéséért és lebonyolításáért ezúton is külön köszönetet szeretnénk mondani Márton Edit erdészeti szakirányítónak!

Lezajlott a MEGOSZ éves Közgyűlése

A MEGOSZ 2011. május 05-én Elnökségi ülést és az azt követően Közgyűlést is tartott az Erdészeti Információs Központ Tanácstermében. A Közgyűlésen megjelent 65 tag megszavazta a 2010. évi elnökségi és felügyelő bizottsági beszámolót, illetve a mérleget, továbbá az idei költségvetés tervezetét. Megvitatták a tagdíjak esetleges módosítására beérkezett javaslatokat, alternatívákat és ezzel kapcsolatban a Közgyűlés úgy határozott, hogy 2012. január 1-i hatállyal kisebb finomításokat teszünk a jelenlegi tagdíjrendszerben, ami az 500 hektárnál nagyobb erdőterülettel rendelkező tagokra és a nagyobb támogatásban részesülő szakirányítókra vonatkozik.

Dr. Sárvári János

MEGOSZ