XV. ERDŐK HETE 2011. – RENDEZVÉNYSOROZAT A MAGYAR ERDŐKRŐL

Az erdő és a fa nemzeti vagyon – mondta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke Katalinpusztán, a XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitányát jelentő ünnepségen. Az idei évben október 3-9. között országszerte több mint harminc helyszínen, erdész szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar erdők értékeivel és fenntartható használatuk lehetőségeivel.

Az ENSZ által meghirdetett Erdők Nemzetközi Éve mozgalom üzeneteivel összhangban, az erdő és a fa nemzeti vagyonként történő hasznosításának bemutatása áll a XV. Erdők Hete rendezvényeinek középpontjában. Október 3. és 9. között országszerte több mint harminc helyszínen vehetnek részt kicsik és nagyok, családok az erdész szakemberek által vezetett programokon. Az elsősorban az erdészeti erdei iskolákban és ökoturisztikai központokban zajló események között lesz kisvasutazás, mikroszkópos terepi vizsgálat, erdei futóverseny, vadászkutya és vadbemutató éppen úgy mint kézműves foglalkozás vagy tudományos igényű konferencia.

Az Erdők Hete rendezvénysorozatot tizenöt éve az idén fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Országos Erdészeti Egyesület indította útjára. Az erdei iskolák összeállította programokból kinövő országos esemény időpontjáról napjainkban már a vidékfejlesztési miniszter rendelkezik, és a hazai erdők széles körű bemutatását szolgálja. A programok célja, hogy a gyerekek, a családok és az egész hazai társadalom közelebb kerüljön a hazánk termőterületének egynegyedét borító erdőkhöz

2011-ben külön hangsúlyt ad az Erdők Hete rendezvényeinek, hogy erre az évre hirdette meg az ENSZ az Erdők Nemzetközi Évét. Az Erdők Éve alkalmából hazánkban az erdők fenntartásának felelőssége kap kiemelt hangsúlyt. Magyarország ugyanis abban a szerencsés helyzetben van, hogy határainkon belül nem az erdők fogyására kell ráirányítani a társadalom figyelmét, hanem arra, hogy becsülje meg, tanulja meg értékelni, és felelősen felhasználni ezt a gyarapodó nemzeti értéket. Míg globálisan a dél-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai erdők fogyása a probléma, Európában és hazánkban az elmúlt évszázadban folyamatosan nőtt az erdővel borított terület nagysága. Magyarország száz év alatt megduplázta erdőterületét, amely ma az ország területének több mint egyötödét jelenti, és minden évben több ezer hektár újonnan telepített erdővel tovább növekszik. Az Erdők Hete alkalmából a legnagyobb természeti értéket, valamint megújuló nyersanyag- és energiaforrást egyaránt jelentő erdők fenntartható használatának lehetőségeit mutatják be a hazai szakemberek.

„Az erdő és a fa nemzeti vagyon” – mondta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke szeptember 30-án Katalinpusztán, a XV. Erdők Hete nyitányát jelentő ünnepségen, melyen az Ipoly Erdő Zrt. európai uniós támogatással megvalósított ökoturisztikai fejlesztéseit adták át a nagyközönségnek. „Ennek a vagyonnak a használatáról a világ többi országához hasonlóan nem mondhat le Magyarország sem. Faállományunk olyan érték, mely nem csak az ökológiai körforgásnak része, hanem a magyar nemzetgazdaságban is fontos erőforrás, a nemzeti jövedelem egy részének alapja. Az erdők környezeti szempontból is hosszú távon fenntartható kezelése az erdész szakemberek feladata, megóvásukban azonban az egész társadalomnak felelőssége és szerepe van” – tette hozzá a szakember.

A világon 1,6 milliárd ember, vagyis a Föld lakossága egynegyedének megélhetése függ az erdőktől. Magyarországon ez az arány kisebb, mégis az erdők muknahelyteremtő képessége, vidékfejlesztésben betöltött szerepe komoly lehetőséget jelent a szegénység felszámolásában. Jó példa erre az állami és magánerdőben egyaránt sikerrel zajló, több ezer főt foglalkoztató közmunkaprogram vagy a leginkább rászorulók számára az elmúlt évben is több ezer köbméter téli tüzelőt biztosító program. Az erdők helyes használatát, javainak fenntartható hasznosítását már a gyermekeknek meg kell tanulniuk, hiszen a több száz évig élő erdőállományok esetében a hosszú távú gondolkodás alapvető követelmény.

Magyarországon a hatályos jogszabályok betartása biztosítja az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát. Az erdőgazdálkodás a fenntartható üzem mintája lehet, melyen keresztül a legteljesebben bemutatható az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés évtizedének (2005-2014) „gazdaság-társadalom-környezet” hármas egysége. Erre kiváló terepet nyújtanak az erdőpedagógia eszközeit használó erdei iskolák.
A XV. Erdők Hete rendezvénysorozattal kapcsolatos további információk elérhetők a www.oee.hu honlapon.

„agrarszektor.hu”