FONTOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A 2012. ÉVI MAGÁNERDŐS KÖZFOGLALKOZTATÁSRÓL!

Tisztelt Magánerdős Közfoglalkoztatási Programban Résztvevők! 

A 2012. évi közfoglalkoztatással kapcsolatban több kérdést is kaptunk, amelyeket az alábbiakban foglaltunk össze.
A Belügyminisztérium illetékesétől kapott válaszok reméljük sokat segítenek a Kérelmek benyújtásában.
Előre kell bocsájtanunk, hogy míg tavaly közfoglalkoztatási pályázatot kellett készíteni, amellyel kapcsolatban több konkrét előírással, megkötéssel is találkoztak a pályázók, addig a mostani Kérelemnél ezek javarészt hiányoznak. Általánosságban a közfoglalkoztatáshoz nyújtott támogatásról a 375/2010. (XII. 31.) kormányrendelet van érvényben, ezért javasoljuk mindenkinek ennek a rövid jogszabálynak az áttanulmányozását a Kérelem benyújtása előtt.
A rendelet az alábbi linken érhető el:
http://www.complex.hu/jr/gen/ hjegy_doc.cgi?docid=A1000375.KOR

A feltett konkrét kérdések és a válaszok az alábbiak:

1. Minimum hány főt kell alkalmazni? (tavaly a második kiírásban 5 fő volt a minimális létszám, ami magánerdősök számára jó és kezelhető létszámlimit volt).
Válasz: nincs megkötve, de legalább 5 fő ajánlott.

2. Hány hónap a program minimális időtartama?
Válasz: Minimum 2 hónap, maximum 12 hónap. Ebben az évben 2012. december 31-ig tarthat legkésőbb a program.

3. Elkezdhető-e a program később is, mint március 01-e, például április 01-vel, és ha igen, akkor ez esetben is február 10-ig kell benyújtani a Kérelmet?
Válasz: Igen, a program később is elkezdhető, mint március 01., de ebben az esetben is legkésőbb 2012. február 10-ig kell benyújtani a Kérelmet.

4. Kötelező-e a képzés és ha igen, akkor a közfoglalkoztatottak hány %-át kell beiskolázni?
Válasz: A képzés vállalása mindenkinek hangsúlyozottan ajánlott, a teljes létszám 20 %-áig, de legalább 1-2 fő esetében.

5. Mennyi a kötelező önrész? (10 %, mint tavaly?)
Válasz: Nincs megkötés, de egy bizonyos önrész, főleg az eszközbeszerzéseknél mindenképp ajánlott.

6. Azok esetében, akik tavaly elvégezték a motorfűrészes tanfolyamot, azokat segédmunkás, vagy szakmunkás kategóriába  besorolva lehet-e alkalmazni?
Válasz: A Munkaügyi Központok rövidesen tájékoztatást kapnak erről, de valószínűleg csak akkor sorolható szakmunkás kategóriába az illető,
ha középfokú végzettsége és szakirányú végzettsége is van.

7. Előírás-e az idén, hogy a felvett közfoglalkoztatottak egy bizonyos hányada nemcsak regisztrált munkanélküli, hanem „bérpótlós” regisztrált munkanélküli legyen?
Válasz: Ajánlott, hogy a „bérpótlós” (ma foglalkoztatást helyettesítő támogatás/FHT/=a tavalyi BPJ-vel) regisztrált munkanélküliek tegyék ki a
közfoglalkoztatottak zömét, de természetesen csak akkor, ha az adott térségben megfelelő számban vannak ilyenek. Ha nincsenek, akkor lehet szélsőséges
esetben csak tisztán regisztrált munkanélkülieket alkalmazni.

8. A Kérelem első oldalán felül a „program megnevezése” rovatba milyen szöveget kell írni?
Válasz: nincs előírva, de a javasolt szöveg: „Magánerdős közfoglalkoztatási program”

9. A Kérelem 12. oldal 14. és 15. pontjában nincsen megadva a két hivatkozott kormányrendelet száma.
Válasz: A két itt jelölt kormányrendelet még nem jelent meg, ezért ha ez nem változik a benyújtásig, akkor üresen kell hagyni ezt a helyet a Nyilatkozatok kitöltésekor.

*Felhívjuk mindenki szíves figyelmét, hogy a Kérelmek benyújtásakor az első lap jobb felső sarkába írják be és adják meg erdőgazdálkodói kódjukat a következő formátumban:

„Erdőgazdálkodói kód:……..”
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kérelem 5. oldalának alján a megjegyzésben szereplő közfoglalkoztatási garantált bér nem 93.000, hanem 92.000,- Ft! Kérjük a táblázatok kitöltésénél

ezzel szíveskedjenek számolni!*

Köszönettel és üdvözlettel:

Dr. Sárvári János
ügyvezető elnök