Magyar fejlesztés a fatolvajok ellen (vg.hu)

2013. 3. 28. – Jövőre megjelenhet a piacon a Pannon Egyetem riasztórendszere 

A falopások elleni védekező rendszer kidolgozásán fáradoznak magyar kutatók a Pannon Egyetemen. A százmilliós fejlesztés végén vezetéknélküli hálózatba szerveződő szenzorok érzékelnék, ha illetéktelen teherautó jelent meg egy magán- vagy állami erdőben.
„Gyufaskatulya méretű, kevés energiát fogyasztó szenzorok kifejlesztésén dolgozunk, amelyeknek ráadásul viszonylag olcsóknak kell lenniük. Egy-egy érzékelő nem kerülhet többe néhány ezer forintnál” – nyilatkozta a vg.hu-nak Czúni László. A PANNON Egyetem docense hozzátette: „ezek az érzékelők összekapcsolódnának, és egy távoli számítógépről, akár egy asztali számítógépről is lehetne követni az általuk fogott jeleket. A kutatás során keressük azokat a technológiákat, amelyekkel olcsón meg lehetne valósítani a szenzorokat, és kutatjuk azokat a fizikai jelenségeket is, amelyekkel érzékelni lehet például egy elhaladó járművet” – fejtette ki a docens.
Az eddigi kutatások szerint az érzékelők rögzítenék a mágneses mező változását, így azt is, ha egy teherautó elhaladna mellettük. A tervek szerint mindezt kiegészítenék hang- és rezgésérzékeléssel is. Egy kellően pontos rendszer a várakozások szerint akár különféle járműveket is meg tud különböztetni. Ezzel lehetővé válna, hogy egy belépési engedéllyel rendelkező személyautó esetén ne riasszon a hálózat, ám a fatolvajok teherautójának megjelenése esetén működésbe lépjen a rendszer.
A mintegy százmillió forintos fejlesztés során jelenleg több feladaton, így például hardver- és szoftverfejlesztésen párhuzamosan dolgoznak a kutatók. A tervek szerint az év végére erdőbe telepíthető rendszerük lenne, megfelelő üzleti modell és befektető esetén a jövő év első felétől megvásárolható lenne a fatolvajok ellen védő riasztórendszer.