Indul a téli átmeneti közfoglalkoztatási program magánerdőben is!

A Belügyminisztérium tájékoztatást adott arról, hogy megindítja a téli átmeneti közfoglalkoztatási programot, ami 2013. novemberétől 2014. április végéig tart majd. Ezen programban a 2013. évben eddig már közfoglalkoztatási programot vivő magánerdős közfoglalkoztatók automatikusan részt vehetnek, de a MEGOSZ kérése alapján még további 8 új magánerdős közfoglalkoztatót is bejelentettünk. Így összességében a jelzett időszakban várhatóan közel 1400 közfoglalkoztatottat alkalmaznak majd a magyar magánerdőkben.

A MEGOSZ már régóta szorgalmazta, hogy a szinte valamennyi közfoglalkoztatási tevékenységet érintő igen fontos téli időszakban is induljanak programok és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a Belügyminisztérium nyitott volt ezekre a kezdeményezésekre. A téli átmeneti közfoglalkoztatás indításáról részletes tájékoztatót adtak ki, ami a MEGOSZ honlapján olvasható. Ezen túlmenően szeptember végén a BM egyeztetést is tartott a témában, ahol Szövetségünk képviselője több kérdést is feltett a témában.

1. A meglévő és még érvényes jogosultságok (a téli közfoglalkoztatás végéig érvényes orvosi igazolás, vagy ki nem hordott munkaruha, stb.) érvényesíthetők lesznek-e azon közfoglalkoztatottak esetében, akiket a most záruló és a most induló téli időszakban is foglalkoztatni akarunk.

Válasz: Az orvosi igazolások érvényesek 1 évig, tehát aki részt vett a márciusban induló közmunkaprogramban, annak a november 1. után induló új időszakban egyszer még el kell küldenie a közmunkásokat orvosi vizsgálatra, mivel az igazulásuk 2014 február 28-án lejár. Az új belépőknél természetszerűleg kell orvosi vizsgálat. A munkaruhát tovább lehet vinni a következő programba, természetesen a téli kiegészítésekkel. Amennyiben a közmunkások személyében változás áll be, akkor a tisztítás is elfogadott.

2. Lehetőség szerint kérjük, hogy a számunkra oly fontos tavaszi, nyár eleji időszakban ne legyen nagyobb kihagyás, szünet a két egymást követő közfoglalkoztatási program között, mivel a gyomeltávolítás, de a tűzvédelmi tevékenység szempontjából is kiemelt fontosságú a május-júniusi időszak.

Válasz: Mivel a kérdés a 2014 tavaszi közmunka program minél gyorsabb elindítására irányult, erre csak a 2014. évi költségvetés ismeretében lehet válaszolni. Ettől függetlenül megerősítették, hogy reményeik szerint a 2014 tavaszi közmunka programot gyorsabban és rövidebb szünettel fogják elindítani.

Kérjük a magánerdős közfoglalkoztatókat, hogy minél előbb keressék meg az illetékes munkaügyi központokat a téli átmeneti közfoglalkoztatási szerződések megkötése céljából.

 Dombóvári Dénes

alelnök

MEGOSZ