A Fidesz bírja az akácot, a WWF Magyarország nem

„Káros és „alkotmányellenes” az akác.
 Felelőtlenségnek és alkotmányellenesnek tartja a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet azokat a törekvéseket, amelyek segítenék az akác terjedését Magyarországon. A szervezet szerint egyáltalán nem számít „nemzeti érdekeket védő diplomáciai sikernek”, hogy egyelőre sikerült blokkolni az akácra is vonatkozó uniós jogszabálytervezet kidolgozását. A nem őshonos akác jelenléte káros, terjedése pedig csökkenti a biológiai sokféleséget – hangoztatja a természetvédő szervezet.
Az Európai Unió egyelőre levette napirendről az úgynevezett inváziós fajokkal (így az akáccal) kapcsolatos jogszabálytervezet kidolgozását, részben Magyarország fehér akáccal kapcsolatos felvetései miatt – emlékeztet a WWF Magyarország. Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, az akácügyet elindító politikus azonban a szervezet szerint tovább menne, a magyar erdőtörvényt is felülvizsgálná az akácra vonatkozó korlátozások megszüntetése érdekében. Fazekas Sándor pedig vidékfejlesztési miniszter pedig egyenesen úgy vélte, hogy az akácot hungarikummá kell nyilvánítani.
 Minden szakmai műhely károsnak tartja
Az akácügyben eddig valamennyi jelentősebb tudományos műhely megszólalt, és ahol szakmai állásfoglalás született, ott kivétel nélkül kiemelték az akác, mint fafaj számos káros tulajdonságát – hangsúlyozza ugyanakkor a természetvédelmi szervezet.  A WWF Magyarország aggályosnak tartja, hogy a Magyarországot képviselő döntéshozók nemzeti, gazdasági érdekekre hivatkozva akadályozzák egy súlyos természetvédelmi problémakör uniós szintű megoldását – idézi a közlemény Gálhidy Lászlót, a szervezet erdővédelmi programjának vezetőjét.
A közlemény szerint olyan idegenhonos fafaj felkarolásáról van szó, amelyet az erdőirtások, a túllegeltetés és a drasztikus vízszabályozások által tönkretett alföldi tájba telepítettek be, és amely hatalmas területeken további, növekvő ökológiai problémákat okoz.
 Csökkenti a biológiai sokféleséget
Az akác jelenléte, terjedése csökkenti a biológiai sokféleséget, rontja a talaj és a vízbázisok állapotát, ami hosszú távon gazdasági károkkal, kockázatokkal, költséggel jár – hívja fel a figyelmet a szervezet.
Az akác terjedésének támogatása sérti az alaptörvényben megfogalmazott célok, így a természeti örökség, az erdők, a talaj védelmének teljesülését – hangsúlyozzák. A WWF Magyarország szerint a jelenleg hatályos jogszabályok a magyar érdekek védelmére születtek, ezért nem megengedhető, hogy szűk látókörű gazdasági érdekekből fellazítsák ezeket – áll a közleményben.”
(agrarszektor.hu) 2014. március 17., hétfő 16:44

Komment: 1., Nem kellene mindenből politikát csinálni!

2., Milyen „tudományos szakmai műhelyek” foglaltak állást?

( admin )