Felgyorsul az erdőtelepítések üteme!

 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által elkészített Nemzeti Erdőprogram alapján felgyorsul az erdőtelepítések üteme, elkövetkező időszakban további 700 ezer hektárral szeretnék növelni a magyarországi erdők területét – jelentette ki Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban pénteken.

Az államtitkár a nyíregyházi székhelyű Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. húszéves alapítása alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen elmondta, hogy a telepítések felgyorsításával a jelenlegi 20-ról 27 százalékra nő az erdő által borított területek nagysága. Úgy vélte, az erdőgazdálkodás Magyarország egyik kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban.

Nagy István szavai szerint a hazai erdők fejlesztésére és ápolására uniós forrásból már eddig is közel 90 milliárd forintot fordítottak, az ágazat pedig jelenleg mintegy százezer ember megélhetéséhez járul hozzá. Az erdők a nemzet közös örökségének részét képezik, amelyek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára mindannyiunk kötelessége – fogalmazott Nagy István. Hozzátette: az erdők fenntartásában továbbra is számítanak az erdészek és a vadászok „felelősségteljes tevékenységére és nélkülözhetetlen szakértelmére.” A cég történetét felidézve elmondta, hogy a Nyírerdő Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel. A társaság az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és vadgazdálkodás területén kiemelkedően teljesít, miközben több száz család megélhetését is biztosítja. A Nyírerdő Zrt. tevékenységében jelentős szerepet játszik az akác, a „térség aranya”. A fafaj jelentőségének hazai és nemzetközi elismertetésében fontos lépés volt, hogy idén májusban hungarikummá minősítették az akácfát és az akácmézet – emlékeztetett az államtitkár.

Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója a társaság által felújított Krajczárhegyi Pihenőcentrumban megtartott rendezvényen elmondta, hogy a társaságot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 1994. szeptember 30-án a korábbi FEFAG átalakításával, annak jogutódjaként hozta létre. Jelenleg az állami tulajdonú erdészeti társaságok között a Nyírerdő eredményességben hosszú évek óta stabilan az első harmadban helyezkedik el. A társaság eredményességének alapja a fehér akác, a fafajból és erdészeti választékaiból közel százféle, Nyugat-Európában is keresett termék készül – hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: a magyar erdőgazdálkodást európai rangra csak az akác és a vele való foglalkozás emelheti. Szalacsi Árpád szerint az akác mellett a dámszarvas lett a Nyírerdő Zrt. másik „emblémája”: a nemzetközileg is kiemelkedő gúthi vadászterület elismertségét az évről-évre visszatérő hazai és külföldi vadászok, illetve több kiemelkedő trófeájú dámbika bizonyítja.

Az ünnepségen átadták a cég által alapított Nyírliget-díjat is, amelyet a Nyírerdő Zrt. három dolgozója vehetett át.

(MTI)