A magánerdőkről nyilatkozott az Országos Erdő Tanács elnöke

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók!

Nyilatkozott a Kisalföld c. lapnak Dr. Lakatos Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja, az Országos Erdő Tanácsnak, a Kormány közvetlen szakmai tanácsadó testületének újonnan megválasztott elnöke. A cikket szíves figyelmükbe ajánlva, az alábbiakban közöljük:

lakatos2014

Az erdő birtokosainak érdekeit védik.

– Hazánk területének több mint huszonegy százalékát borítja erdő. Ennek nagyobbik hányada állami kézben van, de közel fele magánerdő több százezer tulajdonossal. Jelentős részük csekély, pár száz négyzetméteres erdővel rendelkezik, de akadnak jóval nagyobb erdőbirtokok is – összegezte a hazai erdészet jellemzőit dr. Lakatos Ferenc, a 2010-ben létrehozott Országos Erdő Tanács most megválasztott új elnöke.

Hozzátette: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy összhangot teremtsen az erdőhöz kapcsolódó közérdek és az erdőgazdálkodási érdekeltség között. Az erdőtanácsban a minisztériumok, a magánerdő-tulajdonosok, érdekképviseleti vagy civil szervezetek által felvetett kérdések közös megoldására nyílik lehetőség.
Az új elnök szerint a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészületei is időszerűek. A várható változtatások közül kiemelendő, hogy javasolják az erdészeti szakirányítás támogatásának visszaállítását a magánerdők működésének optimalizálásához. A további tervek között szerepel az erdészeti felsőoktatás helyzetének értékelése is.
(Forrás: kisalföld.hu, FATÁJ)
Erdészüdvözlettel:
Dr. Sárvári János
ügyvezető elnök