Itt az EUTR!

 

Az EUTR bevezetésével és a rendszer beindításával kapcsolatban a NÉBIH honlapjára (www.nebih.hu) nemrég felkerült az alábbi tájékoztató anyag, amit ajánlunk minden, fahasználatot végző, tervező magánerdő gazdálkodó szíves figyelmébe.

Kérjük, tanulmányozzák át figyelmesen a leírtakat, ha kell többször is, hogy meg tudjanak felelni az újonnan belépő szabályozásnak:

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőit érintő jogszabályi rendelkezések összefoglalása(a NÉBIH honlapról 23 oldal docx) illetve ugyanaz doc-ban (tömörebben tördelve, egyéb változtatás nélkül: 13 oldal).

Végezetül néhány gondolat.

A közreadott anyag áttanulmányozása után kérjük a gazdálkodókat, hogy válaszoljanak (igen/nem) az itt felsorolt kérdésekre, annak érdekében, hogy képviselni tudjuk érdekeiket:

Az EUTR bevezetését szükségesnek, jónak tartja-e?

Be tudja-e vezetni saját gazdaságában, erdőterületén?

Az elrendelt határidőt be tudja-e tartani?

Okoz-e árbevétel kiesést a saját gazdaságában a rendelet bevezetése, betartása? (Például a bevezetés vagy annak adminisztrációs elhúzódása miatt elmarad, késik fakitermelés, és emiatt bevételkiesés várható.)

A fentieket figyelembe véve szükségesnek tartja-e területi bemutató(k) megtartását, ahol az elrendelő hatóság részletesen be tudná mutatni az EUTR rendszer szabályos adminisztrációját és működtetését, ezzel is segítve a gazdálkodók jogszerű tevékenységét?

A fenti kérdésekre kapott válaszok alapján döntjük el, hogy szükséges-e jelzéssel élni a bevezetés tartalmára, időpontjára vagy technikájára vonatkozóan a jogalkotónál.

MEGOSZ