Egy hónap haladék!

Az erdei fatermékek szállítójegyeit illetően egy hónap haladék született.

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőire vonatkozó, 2016. július 1-jétől alkalmazandó jogszabályi rendelkezéseket érintő, átmeneti intézkedéseket sorolja fel ez a NÉBIH közlemény.

Tájékoztató: faanyag kereskedelmi lánc szereplőkre vonatkozó átmeneti intézkedésekről

Az érintettek egyelőre nem nem tudnak eleget tenni bejelentési, regisztrációs kötelezettségüknek, mert az ehhez szükséges online felület még nem nyílt meg. Ezzel kapcsolatban a NÉBIH javaslata:

„Kérem, szíveskedjen a folyamatosan frissülő http://portal.nebih.gov.hu/eutr portálon tájékozódni az elektronikus felület megnyílásáról, melynek megtörténtét követően a regisztráció megvalósulhat.”

A szállítójegyen fel kell tüntetni az EUTR azonosítót. Ha csak Magyarországon csak erdei faválasztékot állít elő és értékesít, akkor technikai azonosítóként használható az erdőgazdálkodói kód. Ha exportál is és/vagy ipari fatermékekkel is foglalkozik, akkor:

„a technikai azonosító szám kijelöléséig a nyomtatvány erre vonatkozó rovatát hagyja üresen”.

Ha a nyomda nem tudja legyártani, nem lehet hozzájutni a 2016. július 1-jétől hatályos rendelkezéseknek megfelelő tartalmú nyomtatványhoz (műveleti lap és szállítójegy), akkor így kell eljárni:

„Tekintettel arra, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek egy része jelezte, hogy rendkívüli nehézséget okoz számára az új nyomtatványok alapján történő értékesítés, az Erdészeti Hatóság ellenőrzései során 2016. július hónapjában elfogadja a korábban használatban lévő nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során. Tűzifa fogyasztó részére történő értékesítése esetén a honlapon közzétett vásárlói tájékoztatót július 1-től alkalmazni kell és át kell adni a fogyasztó részére.”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kidolgozta azt a formanyomtatványt, amellyel a saját célra felhasználandó faanyagot lehet szállítani.

Fa és fatermék szállítása saját célra

Ezzel a lehetőséggel akkor élhet bárki, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a fa, vagy fatermék nem kereskedelmi céllal kerül felhasználásra.
  • Egyúttal a faanyag szállítása a fakitermelésre jogosult tulajdonában álló, vagy a használatában álló ingatlanon történik, amely használati jogot írásos szerződésben rögzítették, vagy
  • a fakitermelésre jogosult, vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén, tartózkodási helyén belül történik. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

A nem szigorú számadású szállítójegy minta.

 


A FAGOSZ titkárság rákérdezett a Pátria Nyomdára, hogy mire lehet számítani a fenti nyomtatványokkal kapcsolatban, és ezt a választ kapta:


Terveink szerint az alábbi időpontokig forgalomba hozzuk a nyomtatványokat:

Cikkszám Cikknév Tervezett forgalomba helyezés
A.ERDO.221/2016 Szállítójegy tömb 25×4 lapos B/5 * 2016. július 05-ig
A.ERDO.231 Műveleti lap 50×3 lapos tömb A/4 fekvő * 2016. július 15-ig
A.ERDO.232 Pótlap 50×3 lapos tömb A/4 fekvő * 2017. július 15-ig
A.ERDO.233 Tűzifa vásárlói tájékoztató 50 lapos tömb B/5 2016. július 05-ig

Megvásárolható: szaküzleteinkben

Megrendelhető: duro.jeno@patria.hu

 *A szigorú számadású nyomtatványok vásárlásához szükséges a cégadatokon túl a cég nevében eljáró személy neve és adóazonosító jele is.

Kiszállítás esetén pedig átvevő személy neve és adóazonosító jele.

Forrás: NÉBIH; FATÁJ-online