Újraindítási Gyorskölcsön

 

Tisztelt MEGOSZ Tagok

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok

Tisztelt Erdőgazdálkodók

A MEGOSZ vezetése kéréssel fordult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához, hogy a csőd szélére sodródott magán erdőgazdálkodók számára elérhető legyen az újraindítási hitelprogram. Kezdeményezésünk segítő partnerre talált. A   Nemzeti Agrárgazdasági Kamara   kezdeményezi a kormány irányába, hogy a pandémiás korlátozások miatt a nehéz helyzetbe került az erdőgazdálkodók meg tudjanak jelenni a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogramban.

Az alábbiakban olvashatja a riport szövegét.

Győrffy Balázzsal , a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével  Király Levente  beszélgetett a Kossuth Rádió – 108 perc – Jó reggelt, Magyarország című műsorában. ( 2021.03.01 – 08: 44-től (hossza: 4 perc) )

Riporter: – A  hitelprogram első körében  25 meghatározott tevékenységi körben tevékenykedő vállalkozások vehetnek részt. Milyen további vállalkozásokra terjesztenék most ki a kört?

Győrffy Baláz s (elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara): – Azt látjuk, hogy vannak olyan részei az agrárgazdaságnak, a vendéglátó egységek jellemzői, a szálloda beszállítói termelők, a feldolgozók gondolatai itt, vagy azok az az élelmiszer-nagykereskedők, akik ugyanolyan felelősséggel küzdenek, mint a teljes HoReCa-szektor. Gondoljunk például egy kisüzemi sörfőzdére, aminek a termékeit jellemzői a környékbeli éttermekben, vendéglátó-ipari egységekben, szálláshelyeken tudják értékesíteni, és az ő piacait ugyanúgy megvásárolják, mint azok a vállalkozók számára, akik ezeket a termékeket használják. Itt jellemzően azokat a fogyasztói szokásokat kell látni, ami meghatározza, hogy milyen termékeket hol fogyasztunk, hisz vannak olyan termékcsoportok,amiknek a fogyasztásának javarészt a vendéglátásra korlátozódik, vagy a lényeges része részben ott, itt a vízi szárnyas, a hal, tehát ezek a klasszikusan olyan termékcsoportok, amiknek a fogyasztás szempontjából fontos, hogy a hazai készítéshez köthető. És ezek a vállalkozások ugye nagyon komoly extraköltséget kell, hogy benyomást keltsenek a tárolásra, valamint az áron minden értékesítési kényszer miatt.

Külön meg kell említeni még az  erdőgazdálkodási ágazatot , ezen belül külön a  magán-erdőgazdálkodókat , valamint az  őket kiszolgáló vállalkozásokat, (TEÁOR 02 tevékenységcsoport), akik az elmúlt évek meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen meglehetősen változatlanul láthatók. , de azonnal 2020- as járványhelyzetből az igazából ezt a problémát egy kilátástalanságig tudta fokozni, úgyhogy mi szeretnénk egy javaslatot tenni arra, hogy ezt tudják vizsgálni felül, hogy mik azok az ágazatok, mik azok a termékpályák, ezeknek a menteknek ezért fontosak a megteremteniük az újindítási gyorskölcsön vonatkozásában. .Ez egy maximum 10 millió forintos összeg, ami bér, járulék, rezsi, működési költség felhasználható, és ezeket az összes felhasználható kell, akik nem akarják abbahagyni, hanem tovább akarják élni, adott esetben egy fejlesztési versenyképesebbé, jobbá akarják tenni a vállalkozást, és nyilvánosan nagyon komoly lehetoség az, hogy egy 3 éves türelmi idő után kell megkezdeni a törlesztést,

Riporter: – Mennyi vállalkozó szeretnék még bevonni a hitelprogramba?

Győrffy Balázs : – Ugye ez számossági szempontból, valamint igényelhető összegből nem egy nagy kör, ugye itt nagyon nehéz számszerűsíteni, hisz ki fog élni vele és ki nem fog élni vele, ez nagyon nehéz és nyilvánvalóan külön hangsúlyozni akarják, hogy azoknak a vállalkozások nyissuk meg ezt a megoldást, akik itt vannak a COVID-helyzet miatti záró következményeként kerültek rossz helyzetbe, nyilvánvalóan ezt a vizsgálatot kell elvégezniük, mert nagyon nehéz a TEÁOR kódja ezt meghatározni, hisz ugyanazon TEÁOR kód mellett vannak olyan vállalkozások, amelyek csak tudnak ilyeneket, akik megadják meg kell állapítani a HoReCa-szektor bezárását vagy az egész COVID miatti gazdasági visszaállítást.

Forrás: FATÁJ-online; médiaklikk; 

Erdészüdvözlettel:

Duska József