Erdeink egészségi állapota 2023-ban

Elkészült az NFK Erdészeti Főosztályának az Erdővédelmi Hálózat (EVH) I. szintű jelentése.

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának munkatársai elkészítették Magyarország erdeinek 2023-as egészségiállapot-felmérését, a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) alapján. Az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer részét képező EVH 1988 óta szolgáltat éves adatokat a hazai erdők egészségi állapotáról, a megfigyelt abiotikus és biotikus károkról, azoknak idő- és térbeli változásairól.

Az éves jelentés ezekről a folyamatokról többféle szempontból is átfogó képet nyújt. Csoportosítja az erdőkárokat károsított rész szerint (levélkárok, törzs- és gyökfőkárok), valamint számba veszi a főbb károkozókat is (rovarok, gombák, vad, abiotikus károk stb.). A főbb fafajcsoportok egészségi állapota szintén bemutatásra kerül. A jelentés mindezeket az eredményeket tágabb idő- és térbeli kontextusba helyezve is értékeli.

Bár a 2022. évi aszály után 2023-ban sok pozitív változás történt, hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése egyre inkább növekvő trendet mutat, néhány faj esetében ugrásszerű romlás volt megfigyelhető. Különösen aggasztó a tölgy fajok évek óta tartó folyamatos egészségromlása. A mintapontokon egészséges kocsánytalan tölgy gyakorlatilag már nem volt található. Az akácok, valamint a vizsgált évek átlaga szerint az egészségesebb fafajok közé sorolt gyertyánok állapota közelített ugyan az aszály előtti értékekhez, de szintén elmaradt a sokéves átlagtól. A legfontosabb károkozók továbbra is a rovarok és a gombák, illetve az abiotikus tényezők – azon belül is elsősorban a forróság, szárazság.

A teljes jelentés letölthető az NFK honlapjáról.

Forrás: NFK

EMMRE leporelló: Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer, 2023 (11 oldal)

EVH jelentés: EVH jelentés 2023 (37 oldal)

Prognózis füzet: Prognózis füzet 2022-2023.pdf (212 oldal)