Folyamatosan növekszik a mobil erdészeti alkalmazások száma. ( Erdő-Mező Online)

mobil_alkalmazas_erdesz2A digitális eszközökkel és hálózatokkal teleszőtt világ alapvetően fontos a hatékony gazdaság számára. E területen az erdőgazdálkodás még hatalmas lehetőségeket kínál. Az INTERFORST 2014 nemzetközi erdészeti szakkiállítás ebben a témában is különleges bemutatóval szolgál: „eErdő – változatos információs technológia az erdőben” címmel, ahol jelen lesz a teljes digitális logisztikai lánc a magánerdő gazdálkodói alkalmazásoktól kezdve a legkorszerűbb fotó-optikai mérési eljárásokig bezárólag.

Minden hír egy helyen az Interforst 2014 kiállításról >>>

Az okostelefon mára már nélkülözhetetlenné vált, különösen az e-mail és a webes funkciók. De mi a helyzet a különleges erdészeti alkalmazások tekintetében? Az elmúlt néhány évben sok IT fejlesztő jelent meg ezen a speciális piacon. Ma régebb óta vannak olyan alkalmazások (applikációk) amelyek segítik az erdőlátogatót az állatok és növények meghatározásában, vagy a vadászokat, hogy megjelöljék a magaslesüket a digitális térképen. Okostelefonra telepített alkalmazások segítik a mentőcsapatokat a segélynyújtásban és a tűzoltásban az erdőben. De az erdészeti szakemberek számára is vannak alkalmazások, például a farakatok méréséhez és dokumentálásához. Az okostelefon mára az erdőgazdálkodás mérőeszközévé vált és az erdészek leltár-adataikat közvetlenül ezekkel a kézi eszközökkel állítják össze.

mobil_alkalmazas_erdesz1

A digitális adatfelvétel segítségével el lehet kerülni a számítógépbe történő adatrögzítés fáradtságos munkáját. Ez takarékos megoldás, ugyanakkor minimalizálni lehet az adatbevitel hibáit is. Egyre több jól ismert munkaeszközt és gépet látnak el adatrögzítő érzékelőkkel, és olyan információs átviteli megoldásokkal (IT interface) amikkel ezeket az adatokat ki lehet olvasni. A különféle rendszerek közötti zökkenőmentes kommunikáció biztosítására az egységesített adatszabványokat szükséges alkalmazni.

mobil_alkalmazas_erdesz2Az IT fejlesztők ezt a témakört nagyon fontosnak tartottak az elmúlt néhány évben. „A mobil eszközök széleskörű használatának eredményeképpen a mobil erdészeti alkalmazások száma folyamatosan növekszik. Az erdészeti logisztikai szoftverünk használói elvárják tőlünk, hogy mobil eszközeikkel felvett adataikat minden nehézség nélkül át tudják vinni a feldolgozó szoftverre. Ez csak egységesített adatszabvány révén lehetséges a jövőben” mondta Ursula Fender, a WASP-Logistic cég marketing és tanácsadó munkatársa.

Az INTERFORST 2014 eErdő szakkiállítást a KWF szervezi. Színhelye a B6-os csarnok, ahol az erdészet minden területét érintő alkalmazásokat mutatnak be. Ezeket ki is lehet próbálni. E mellett sok fotó-optikai mérőeszköz és eljárás is megismerhető. A különféle hardver- és szoftverfejlesztők pedig a helyszínen konkrét szakmai kérdésekben is rendelkezésre állnak.

Az Erdészeti Lapok az INTERFORST 2014 nemzetközi erdészeti szakkiállítás kiemelt hazai szakmai médiaképviselője.

(Forrás: Erdészeti Lapok – INTERFORST 2014 – Országos Erdészeti Egyesület)