Változott a szabályozás, már majdnem minden esetben az autóst terheli a vadbalesetből eredő kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a gépjármű tulajdonosának vagy az üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt – erre hívta fel a figyelmet az MTI-nek küldött közleményében az ALD I LeasePlan lízingszolgáltató és flottaüzemeltető vállalat.

Mostantól a vadásztársaságot már csak akkor kötelezhetjük kártérítésre, amennyiben minden kétséget kizárólag bizonyítani tudjuk, hogy a baleset előtt a vadállatot hajtották, űzték vagy lőtték. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy a jármű tulajdonosa semmilyen kártérítésre nem számíthat a vadásztársaságtól, sőt még ők fognak kártérítési igénnyel fellépni – derült ki a közleményből.

Eddig a sofőr csak akkor volt felelős a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett. A vadásztársaság pedig kizárólag abban az esetben, ha nem tett ki vadveszélyre figyelmeztető táblát. Ez július elsejétől megváltozott, így a tábla hiányánál is az autósnak kell vállalnia a felelősséget.

A gyorsforgalmi utaknál a fenntartó a felelős

A jogszabály előírja, hogy az autóutak és autópályák esetében azokat úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne tévedhessen fel. Ilyenkor tehát a fenntartóé a felelősség az itt elütött vadakért.

Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy egy esetleges baleset során nem árt helyszínelést kérni, akkor is, ha nem történt személyi sérülés. Ilyenkor ugyanis a rendőrök értesítik a vadásztársaságot, de fontos lehet a vétlenség bizonyítása is. Az elütött vadat pedig semmi esetre sem szabad elmozdítani, az elpusztult állat tetemét pedig tilos elvinni, hiszen az a vadásztársaság tulajdonát képezi.

Milliós károk

Egy vadbaleset során keletkezett kár átlagos értéke akár a milliós nagyságrendet is elérheti, így nem árt gondoskodni a megfelelő biztosításról. A teljes körű casco megoldást jelenthet, de több biztosítónál is lehetőségünk van külön vadkárbiztosítást kötni.

Vadkár esetén most már szinte minden esetben az autósé a felelősség

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikáiból kiderült, hogy 2017-től egyre több vad hullik el autóbalesetek során a magyarországi utakon. Az éves esetszám már megközelíti a 8000-et. A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek a gépjárművek, de nem ritka a szarvas- vagy a vaddisznógázolás sem.

forrás: Agroinform.hu